Lange ventetider giver privat skadestue vind i sejlene

Befolkningen er ved flere lejligheder blevet stillet kortere ventetider i udsigt på skadestuerne; men det kan fortsat vare mange timer at få behandlet fx et brækket håndled. Derfor får flere og flere øjnene op for nye private alternativer.

Betal 1.100 kroner og spring køen over på de offentlige sygehuse. Sådan lyder tilbuddet fra Aleris-Hamlet Hospitaler, der i sin ortopædiske skadestue i Søborg lover omgående konsultation. Hospitalet melder om stor interesse for muligheden, og en analyse fra Region Hovedstaden har fastslået, at tusinder af patienter oplever urimelig lang ventetid på regionens offentlige skadestuer.

Ifølge analysen, der er baseret på 6.000 patientforløb, kan det eksempelvis vare syv timer eller mere at få behandlet et brækket håndled. Siden da er der gennemført effektiviseringer og afsat ekstra personaleressourcer, hvilket har reduceret den gennemsnitlige ventetid på de københavnske skadestuer. Alligevel oplever man hos Aleris-Hamlet, at flere og flere ikke vil risikere at vente i timevis på at få adgang til de offentlige tilbud.

Vores nye skadestue er specialiseret i skader på bevægeapparatet, og flere og flere får øjnene op for den. Man kan uden ventetid blive tilset af en erfaren ortopædkirurg eller idrætslæge, og samtidig er der mulighed for umiddelbar skanning og dermed hurtig afklaring plus korrekt behandling, siger Bent Wulff Jakobsen, der er lægefaglig direktør hos Aleris-Hamlet. Ifølge ham er det ikke tilfældigt, at de første private skadestuer netop er åbnet i Storkøbenhavn. Mens ventetiderne mange steder i landet ofte er på maksimalt en time, ser det fortsat langt værre ud i Hovedstadsområdet.

Korrekt diagnosticeret i femte forsøg

16-årige Emilie Tonning Madsen har igennem det seneste år været en flittig gæst på Region Hovedstadens skadestuer. Efter et fald under en håndboldkamp oplevede hun nemlig igen og igen kraftige knæsmerter. Jeg fik ofte småskader efter tacklinger og lignende, som begyndte at gøre voldsomt ondt. Derfor har jeg været på skadestuen med knæet fire gange. Hver gang ventede jeg i flere timer på undersøgelse og i endnu flere timer på røntgen, fortæller den unge håndboldspiller. I alle fire tilfælde fik hun samme besked: Jeg fik at vide, at jeg bare skulle holde knæet i ro et stykke tid, så ville det gå i orden.

Da knæet gik af led under en skiferie, måtte Emilie Tonning Madsen flyves ned fra bjergsiden i helikopter. Det beløb sig til omtrent 20.000 kr. Siden nåede hun sammen med sin mor frem til, at der nu måtte gøres noget mere drastisk for at løse knæproblemet. De blev tilbudt visitation til en offentlig idrætsklinik, hvor der er tre måneders ventetid på konsultation. Familien valgte da i stedet at gøre brug af den private skadestue hos Aleris-Hamlet. Her havde de god tid og kunne kigge på mit knæ med det samme. Lægen sagde, at korsbåndet muligvis var revet over, og en MR-skanning bekræftede det. Så blev der omgående bestilt tid til operation, som min sundhedsforsikring accepterede at betale. Det hele er nu langt om længe gået i orden, siger håndboldspilleren.

På skadestuen hos Aleris-Hamlet Hospitaler blev hun tilset af læge Martin Lindberg-Larsen. Efter min vurdering burde der langt tidligere være gennemført en grundig klinisk undersøgelse samt MR-skanning i stedet for gentagne røntgenfotograferinger. Navnlig, når man hører sygehistorien, siger han.

Kritik af manglende ressourcer

Ikke kun ventetiderne på de offentlige skadestuer bliver kritiseret. Bl.a. patientorganisationer fremfører, at der generelt dedikeres for få ressourcer til området med henvisning til personalets manglende erfaring og store arbejdsbyrder.

Medarbejderne er i mange tilfælde unge og urutinerede, og den ofte utilstrækkelige kapacitet er en stressfaktor for personalet samt en væsentlig årsag til den svingende kvalitet i undersøgelse og behandling. Vi finder det helt urimeligt, når patienter må vente i timevis på at blive tilset eller gang på gang fejldiagnosticeres, udtaler Lone Scocozza, der er formand for Patientforeningen Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *