En ny lægeuddannelse i Aalborg får ikke bare fuldt hus med masser af nordjyske studerende den løfter også effektivt hele AAU s sundhedsvidenskabelige område ind i en ny fase.
Det sundhedsvidenskabelige område på Aalborg Universitet har gennem en årrække været under udvikling, og med åbningen af en egentlig lægeuddannelse træder man ind i en ny fase. Ikke blot er der netop blevet etableret et selvstændigt Sundhedsvidenskabeligt Fakultet, det store indsatsområde får også en flyvende start i form af stor studenterinteresse.
De friske tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT), som på landsplan håndterer ansøgninger til de videregående uddannelser, viser, at alle de eksisterende sundhedsvidenskabelige studier i Aalborg er i fremgang, og at interessen for den nye lægeuddannelse er stor. Forud for Videnskabsministeriets godkendelse af lægeuddannelsen mente kritiske røster, at Nordjylland ikke ville få særlig glæde af en lægeuddannelse på AAU, fordi de fleste ansøgere alligevel ville komme udefra. Det har på ingen måde vist sig at være tilfældet. Ud af de 57, der er blevet optaget, har 28 taget deres adgangsgivende eksamen i Nordjylland, dvs. halvdelen af det hold, der åbner uddannelsen til september. Blandt de 57 er desuden ni udenlandske statsborgere, to fra Norge og syv fra Sverige.
– Vi har hele tiden ment, at en lægeuddannelse i Aalborg ville tiltrække nordjyder til faget, hvilket med årene også vil få stor betydning for rekrutteringen af læger i Nordjylland, hvilket ellers i visse sammenhænge har haft dystre udsigter. Med den enorme interesse, der har været for uddannelsen, og med det store antal optagne nordjyder mener jeg, at det nu er dokumenteret, at nordjyder vælger at læse på AAU, også når det gælder lægevidenskab, siger Egon Toft, der er nyudnævnt dekan for Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på AAU. – For helt at kunne dække behovet i Nordjylland har vi brug for flere studiepladser, og det vil vi forsøge at opnå. Herved kan praktikpladserne i Nordjylland også udnyttes, tilføjer han.
Han glæder sig samtidig over, at etableringen af en lægeuddannelse ikke har undermineret, men tværtimod styrket interessen for den beslægtede Medicin med Industriel Specialisering, der åbnede for fire år siden. – Lægeuddannelsen giver et boost til det sundhedsvidenskabelige område samlet set, og den gør det også mere attraktivt at søge ind på de øvrige uddannelser. Det er et af de første resultater i den positive snebold-effekt, vi Også har peget på, at en lægeuddannelse ville have for Aalborg Universitet og for Nordjylland som helhed, påpeger Egon Toft.
Medicin med Industriel Specialisering, der forbereder de studerende på en karriere i lægemiddelindustrien eller sygehusvæsenet, har optaget 70 studerende i år, hvilket er en stigning på 20 procent. Sundhedsteknologi-uddannelsen går også frem, og efter nogle pæne opstarts-år får Idræt i år sit helt store gennembrud med flere end 100 optagne, hvilket svarer til en stigning på 35 procent.
Generelt har Aalborg Universitet fået et rekordoptag i 2010 og kan i september byde velkommen til 2757 nye studerende i Aalborg, Ballerup og Esbjerg. Det er en fremgang på knap 14 procent og det højeste nogensinde på AAU. På trods af rekordresultatet er der dog fortsat ledige pladser på næsten alle AAU s uddannelser. Sidste år blev ca. 400 tilbudt optagelse på en ledig studieplads, og da der i år er flere afviste universitetsansøgere på landsplan, kan det medføre et endnu højere optag på AAU. Informationer om ledige pladser findes på Studieguiden på aau.dk.