Kryb under dynen og løb et maraton

KROP & HVILE: Danskerne er velorienterede om træning og kost. Til gengæld halter vi voldsomt bagefter, når det gælder viden og investering i den optimale søvn

De tider, hvor løbesko slet og ret blev benævnt kondisko – og hvor ord som kostpyramide, kulhydrater og fedtforbrænding var en by i Rusland er i dag en saga blot.

Danskerne anno 2012 er i det store hele vældig godt oplyste om, hvad god træning og sund kost indebærer. Og nu hvor foråret så småt melder sin ankomst, spenderes der raskvæk tusinder af kroner på alt lige fra videnskabeligt udviklede løbesko til den nyeste gps-teknologi til racercyklen.

Væsentlig anderledes forholder det sig imidlertid, når det kommer til investering i de rette søvnforhold, som i sidste ende er afgørende for udbyttet af træningen.

-Folk træner som aldrig før og går vildt op i det. Men det er tydeligt, at det er selve præstationen, som optager dem ikke søvnen og restitutionen. Faktum er blot, at hvis ikke kroppen restituerer ordentligt, så går træningen den modsatte vej, siger Charlotte Bay Kvivesen, fysioterapeut ved Center For Fysioterapi & Træning i Munkebo på Fyn.

Dyrk kvalitetssøvn
Her møder fysioterapeuterne mange idræts-og motionsudøvere, og der tages ofte en snak med dem, som er i fare for at overtræne, og hvor kroppen ikke får tilstrækkelig hvile.

-Når vi sover kontinuerligt 7-8 timer foregår der nogle meget vigtige processer i kroppen. Der udskilles hormoner, foregår celledeling og det væv, som er blevet ødelagt under træning, bliver
repareret og genopbygget, forklarer Charlotte Bay Kvivesen.

Hun bakkes op af den danske dyneproducent Quilts of Denmark, der om nogen har udforsket, hvad der skal til for at opnå optimal hvile og en god nats søvn.

– I dag ved vi, at dårlig søvn bevirker, at kroppen udskiller stresshormoner og nedsætter immunforsvaret, hvilket giver negative resultater på træningsbanen den efterfølgende dag. Får du til gengæld den rigtige søvn, kan du præstere maksimalt dagen efter, siger Hans Erik Schmidt udviklingsdirektør hos Quilts of Denmark.

Den danske dyneproducent er blandt andet kendt verden over for den højteknologiske Temprakon-dyne, som evner at regulere kulde, varme og fugt, mens man sover.
-Hvis du ikke kan komme af med din sved eller ikke har den rette sovetemperatur, har du ikke de rette betingelser for den dybe og restituerende søvn, fastslår Hans Erik Schmidt og tilføjer:

-Vejen mod topformen er ganske enkelt brolagt med kvalitetssøvn!

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *