Kolesterol-test dig selv!

Den personlige kolesteroltest, CholesTrak®, er nu på det danske marked. Den forhandles kun af apotekerne, som spår, at danskernes interesse for egen sundhed vil betyde, at mange kolesteroltestere går over disken i de kommende måneder.

Den personlige kolesteroltester har været på markedet i snart 13 år og findes nu i flere end 70 lande. Tusinde af mennesker i udlandet betragter det som en rutine at foretage et tjek af deres kolesteroltal, og denne mulighed findes nu også i Danmark. CholesTrak® er en stor succes, og testen bliver i vid udstrækning benyttet af almindelige mennesker i mellem de almindelige lægebesøg.

–Men det er ikke kun fordi testen er nem, billig og bekvem at foretage derhjemme. Der er en direkte sammenhæng mellem indhold af kolesterol i blodet og forekomsten af hjerte–karsygdomme.
Mere end 12 pct. af alle indlæggelser skyldes hjertekarsygdomme, og de beslaglægger op mod 17 pct. af sengedagene på de danske sygehuse. Op gennem 90’erne har der været en betydelig vækst i indlæggelser for stort set alle typer hjertekarsygdomme.

En sengedag koster i gennemsnit 3.000 kr. og der er 138.000 indlæggelser om året pga. hjertekarsygdomme. Det betyder, at der også vil være store samfundsmæssige besparelser at hente ved at nedbringe antallet hjertekarsygdomme, oplyser Hjerteforeningen, der mener at sygdommene koster samfundet op mod 4 mia. kr. årligt. Ved jævnligt at kontrollere sit kolesteroltal med CholesTrak® kan man nu selv se, om man er på vej ud i farezonen og skal søge lægehjælp eller lægge sin kost om.

CholesTrak® er meget nem at anvende. Med en lancet tager man et par dråber blod fra sin finger og placerer dem i den medfølgende testkassette. Efter 15 min. har man et resultat, der er ligeså pålideligt, som det man ville få hos lægen. CholesTrak® er således godkendt til klinisk brug i USA og flere andre lande og det har været medvirkende til at de danske apoteker tager produktet på hylderne.

"Vi vil gerne hjælpe danskerne til at tage et større ansvar for deres sundhed. Det gør vi blandt andet ved at tilbyde en lang række moderne og prisrigtige test–instrumenter, som folk selv kan tage med hjem," siger Lone Borgstrøm, der er administrerende direktør hos Apotekernes A/S. I løbet af få måneder er varer som sædkvalitetstest, alkoholtest, blodtypetest og ægløsningstest kommet på hylderne hos de danske apoteker, og det afspejler en trend blandt danskerne om at tage bedre vare på eget helbred.

Dean Srugley, der er marketing manager hos Accutech, der producerer CholesTrak® i USA, siger: "Vi har i USA set, at muligheden for at teste sit kolesteroltal derhjemme, og så ofte man vil, betyder at mange er mere motiverede for at gennemføre kure eller leve op til lægens anbefalinger."

CholesTrak® sælges både til læger og hospitaler samt patienter, der har brug for at overvåge deres kolesteroltal i forbindelse med behandling og til raske personer, der gerne vil have et overblik over deres generelle sundhedstilstand.

CholesTrak® fås nu på alle landets apoteker i en pakke med to tests til 215 kr.
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *