Ja tak til behandling af flere i hjemmet

Alt for mange borgere indlægges unødvendigt. Vi skal styrke det nære sundhedsvæsen, så vi sikrer, at disse patienter kan blive behandlet i eget hjem eller i lokalområdet, siger KL s Anny Winther.

Formanden for regionernes sundhedsudvalg, Ulla Astman (S), siger i dag til Ritzau, at der aldrig bliver råd til at normere hospitalerne med sengepladser nok til, at overbelægning helt kan undgås. Dog kan vi bringe antallet betragteligt ned, hvis vi sørger for at flere kan behandles hjemme, siger Ulla Astman.

Den udmelding er helt på linje med kommunernes ønsker for sundhedsvæsnet.

Alt for mange, særligt ældre, indlægges, uden at det er nødvendigt. Pleje og behandling af ældre medicinske patienter kan i højere grad end i dag løses i samarbejde mellem regioner og kommuner. Regeringen skal derfor satse på at støtte udviklingen af nye tilbud i grænselandet mellem kommuner og regioner. Der er fx flere eksempler på kommunale akutpladser, der tilses af regionale læger, eller akutteams og følge-hjem ordninger, hvor kommuner, almen praksis og hospitaler samarbejder ved udskrivningsforløbet, siger Anny Winther, formand for KL s Social- og Sundhedsudvalg.

Løsningen er et stærkt nært sundhedsvæsen, som sikrer, at patienterne ikke indlægges unødvendigt. Vi skal styrke tilbuddene i det lokale. Det er både til gavn for borgerne selv, for deres pårørende og for økonomien, siger Anny Winther.

Ulla Astman mener desuden, at der er behov for, at kommunerne i stedet for at skære ned ansætter mere sundhedspersonale til at tage sig af hjemmebehandling.

Mange kommuner har allerede oprettet akuttilbud og sygeplejeklinikker, der kan hjælpe borgerne i deres nærmiljø. Men hvis det nære sundhedsvæsen skal helt op i verdensklasse, er det vigtigt, at regeringen også prioriterer området økonomisk. Og så er det vigtigt, at både kommuner, hospitaler og almen praksis belønnes for at holde borgerne raske. I dag belønnes man for at behandle sygdom, siger Anny Winther.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *