Information om screening

Sundhedsstyrelsen har revideret en pjece, så den beskriver de nye anbefalinger om livmoderhalskræft. Pjecen er til kvinder, der får tilbud om en undersøgelse for celleforandringer i livmoderhalsen.

Pjecen beskriver undersøgelsernes fordele og ulemper, risikoen for falsk positive og falsk negative svar, samt mulighederne for behandling i tilfælde af sygdom. Informationen skal hjælpe kvinder med at tage stilling til screeningstilbudet på et informeret grundlag.

Ændring i screeningsprogrammet
Screening for livmoderhalskræft er et tilbud til kvinder om at få foretaget undersøgelse af celler fra livmoderhalsen i alderen 23-49 år hvert 3. år. I alderen 50-64 år er der tilbud om screening hvert 5. år. Undersøgelsen giver mulighed for at opdage celleforandringer i et tidligt stadie, og derfor er der mulighed for behandling, før forstadiet eventuelt udvikler sig til egentlig kræft.

Celleprøver fra kvinder fra 23-59 år undersøges som tidligere ved mikroskopi. Som noget nyt bliver celleprøver fra kvinder i alderen 60-64 år primært undersøgt for humant papillomavirus (HPV). Hvis der ikke er HPV i celleprøven, er der kun en meget lille risiko for, at kvinder i denne aldersgruppe vil udvikle livmoderhalskræft. Hvis der ikke bliver påvist HPV hos en 60-64-årig kvinde, udgår hun derfor af screeningsprogrammet.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *