Hver femte bliver forbrændt på solferien

Flere end en million danskere tager hvert år på ferie til solrige destinationer i løbet af vintermånederne. Inden ferien er slut, er hver femte blevet solskoldet. Det viser en ny undersøgelse, som også afslører, at det ser værst ud blandt de 15-19-årige, hvor hele 40 procent bliver forbrændt.

Lige nu er det højsæson for ferier i udlandet, og dermed også højsæson for forbrændinger. 22 procent af dem, der tager på ferie til solrige destinationer, ender med at blive forbrændt i solen. Det viser en ny repræsentativ spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne foretaget blandt 4.156 danskere i alderen 15-64 år.

Tallet er lidt lavere end i 2009, hvor 25 procent angav, at de blev forbrændt. Men det er fortsat alt for mange, mener Anja Philip, projektchef for Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

– Det er stærkt bekymrende, at hver femte dansker bliver solskoldet på solferien. Vi ved nemlig, at hver eneste solskoldning øger risikoen for at få både modermærkekræft og almindelig hudkræft. Jo flere solskoldninger, jo større risiko for at få kræft i huden. Det er helt forståeligt, at danskerne længes efter solen og varmen, men man skal passe på, når man kommer i den stærke sol. Vores hud er simpelthen ikke skabt til så stærk en UV-stråling, så alt for mange ender med at blive røde i ønsket om at blive brune, siger hun.

Uvaner afspejles i kræftstatistikken
De mange solskoldninger og danskernes omgang med solen, har i mange år kunnet aflæses i kræftstatistikkerne. Ca. 1.300 danskere får hvert år konstateret modermærkekræft, og Danmark ligger dermed på en 4.plads over lande i verden, der har flest tilfælde af modermærkekræft. Hertil kommer mere end 7.700 tilfælde af almindelig hudkræft.

Børn og unge er ekstra udsatte
Solskoldninger tidligt i livet øger risikoen for modermærkekræft betydeligt. Derfor er det et særskilt problem, at det navnlig er de yngre aldersgrupper, der oplever solskoldninger, når de er på ferie i udlandet. Hele 40 procent af de 15-19-årige, blev solskoldede på ferien. For de yngste børn er tallet otte procent.

– Det er foruroligende, at så mange børn og unge fortsat bliver solskoldet på ferien. Det giver dem varige skader i huden som på et senere tidspunkt kan udvikle sig til kræft i huden. Det er så få ting, der skal til for at gøre ferien både god og solsikker, siger Anja Philip.

Hun opfordrer alle de danskere, der i de kommende uger drager på vinterferie sydpå, til at holde pause fra solen midt på dagen gøre som de lokale og holde siesta, og at beskytte huden – først og fremmest med skygge og tøj og så bruge solcreme, hvor skygge og tøj ikke dækker.

Hele undersøgelsen kan downloades her

Fakta om modermærkekræft
Modermærkekræft er den farligste og mest aggressive form for kræft i huden.
Jo flere solskoldninger, jo større risiko for at få modermærkekræft. Solskoldninger tidligt i livet øger risikoen for modermærkekræft betydeligt.
Ifølge WHO øger unge under 35 år deres risiko for modermærkekræft med 75 pct. ved blot ét eller flere solariebesøg om måneden.
Årligt registreres ca. 1300 nye tilfælde af modermærkekræft.
Blandt unge kvinder (15-34 år) er modermærkekræft den hyppigste kræftform og blandt unge mænd den næst hyppigste.
Ca. 18 pct. af mændene og 9 pct. af kvinderne, der har fået konstateret modermærkekræft, dør af sygdommen inden for de første fem år. I gennemsnit dør 230 danskere af modermærkekræft om året.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *