Hver dag får en ung dansker kræft i huden

Nye tal fra cancerregistret viser, at forekomsten af kræft i huden blandt unge under 35 år er fordoblet over de seneste ti år. Hver eneste dag året rundt bliver en ung dansker nu ramt af kræft i huden. UV-stråler fra sol og solarium er den væsentligst årsag.
OBS: Klausuleret til torsdag d. 19. maj kl. 21.30!

Kræft er en sygdom, som oftest rammer ældre mennesker. Derfor er det meget alarmerende, når man ser en kraftigt øget hyppighed hos unge under 35 år. De nye beregninger fra cancerregistret, som Kræftens Bekæmpelse har foretaget, viser, at der i gennemsnit rammes 376 unge under 35 år af kræft i huden om året. Det er en fordobling blandt de unge i løbet af bare ti år.

– Det er alarmerende, at flere og flere unge får kræft i huden. Vi ved, at UV-stråling fra sol og solarier er den væsentligste årsag til, at flere og flere får kræft i huden – altså modermærkekræft og almindelig hudkræft. Alt i alt er kræft i huden den kræftform, som har den største stigning, og hvert år kommer der 9.000 nye tilfælde. Så der er virkelig behov for at oplyse om gode solvaner, siger Anja Philip, der er projektchef for Kræftens Bekæmpelses og TrygFondens solkampagne.

Ny Undersøgelse: Tre ud af 4 unge bliver solskoldet
Billedet af de unge som en særligt udsat gruppe, når det gælder kræft i huden, bliver bekræftet af en stor solvaneundersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har gennemført. Undersøgelsen viser, at 3 ud af 4 unge mellem 15 og 19 år blev solskoldet sidste sommer.

– Den nye undersøgelse viser, at de unge har en meget uhensigtsmæssig adfærd i solen De hyppige solskoldninger hos de helt unge er en del af forklaringen på stigningen i forekomsten. Vi ved, at der er en klar sammenhæng mellem solskoldninger og kræft i huden, siger Anja Philip.

De unge bliver også solskoldet flest gange
Resultaterne fra solvaneundersøgelsen viser, at de unge er mest uforsigtige, når det gælder solbeskyttelse og ophold i solen midt på dagen. I sommeren 2010 oplevede 73 procent af de unge mellem 15 og 19 år, at de blev solskoldet mindst én gang. Det er også især de unge mellem 15 og 29 år, der oplever at blive solskoldet mere end tre gange i løbet af en sommer. Undersøgelsen viser klart, at personer, som overlagt vælger at solbade, oplever flere solskoldninger.

Dog falder antallet af unge soldyrkere
Undersøgelsen af danskernes solvaner bygger på besvarelser fra 4.156 danskere mellem 15 og 64 år. Den er gennemført for fjerde år i træk. Der er ikke sket noget fald i antallet af solskoldninger i den periode. Men på andre områder kan man se, at oplysningskampagnen om den farlige UV-stråling er begyndt at flytte holdninger hos de unge. Andelen af unge 15-19-årige, som angiver, at de udnyttede alle muligheder for at solbade, er faldet fra 34 procent i 2008 til 20 procent i 2010.

– Det er virkelig positivt, at der sker et fald i antallet af soldyrkere blandt de unge. Vores kampagne Skru ned for solen mellem 12 og 15 opfordrer netop til at nyde solen med måde og undgå at ligge og stege i den stærke middagssol. Kan vi så også få overbevist de unge om, at en solhat er smart og at det er cool at tage en siesta fra solen midt på dagen, er vi kommet langt i retning af at forebygge kræft i huden, siger Anja Philip.

Udviklingen i kræft i huden for perioden 1996 – 2009 er vedhæftet som graf – og billede af Anja Philip til fri redaktionel afbenyttelse i forbindelse med omtale af solkampagnen eller Kræftens Bekæmpelse. Foto: Tomas Bertelsen

Hele undersøgelsen kan downloades her

Solkampagnen
TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse står bag Solkampagnen Skru ned for solen mellem 12 & 15 . Formålet er at hjælpe danskerne til at passe bedre på i solen og gå mindre i solarium for at reducere risikoen for at få kræft i huden. Læs mere om Solkampagnen på www.skrunedforsolen.dk

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *