Husstøvmide allergi

Ny afgørelse fastslår at allergibetræk kan bevilges som hjælpemiddel efter §112.

Giver "allergivenligt" sengeudstyr som sælges i butikkerne tilstrækkelig beskyttelse

En stor del af befolkningen, både børn og voksne, lider af husstøvmideallergi, som er den vigtigste årsag til indendørs allergi i Danmark. Husstøvmider findes i de fleste af vores boliger, overvejende i sengemiljøet.

Allergi overfor husstøvmider giver symptomer som høfeber, astma og i nogle tilfælde forværring af eksem. Almindelige gener kan fx være; løbende eller tilstoppet næse, røde kløende øjne, snue, nyse ture, hoste eller måske udslæt og kløe. Det er vigtigt at forebygge og behandle allergi. Eksempelvis er husstøvmideallergi den væsentligste årsag til allergisk astma specielt hos børn.

Flest i sengen
Husstøvmiderne findes frem for alt i sengemiljøet, hvor eksistensvilkårene er optimale med hensyn til føde, fugtighed, mørke og temperatur. Da kroppen afgiver føde, fugt og varme, er betingelserne for formering derfor ideelle for husstøvmider. Da vi typisk opholder os i sengen 1/3 af døgnet, er det her den primære påvirkning finder sted.

Som udgangspunkt må man forvente, at der er husstøvmider i madrasser, puder og dyner, samt i eventuelle top– og rullemadrasser. Antallet af støvmider er normalt stigende efterhånden som madrasser, puder og dyner bliver ældre. Ifølge ny dansk forskning er forekomsten ekstra udtalt i sommerhuse, som ofte er rene væksthuse for husstøvmider.

Hvordan kan generne forebygges
For at minimere væksten af husstøv¬mider i boligen, bør man undgå et fugtigt indeklima. Luftfugtigheden kan bl.a. sænkes ved forbedret udluftning og ventilation, ved udbedring af fugtskader og ved at ændre de daglige boligvaner.

Samtidig bør personer med gener og symptomer forårsaget af husstøvmideallergi, undgå kontakt med allergenpartikler fra husstøvmider i sengemiljøet. Det vigtigste er, at puder, dyner, rullemadrasser o. lign. vaskes mindst hver tredje måned ved 60 grader – eller forsynes med husstøvmidetætte allergibetræk.

Da madrasser og tykkere top madrasser ikke kan vaskes, forsynes disse samtidig med et husstøvmidetæt madrasbetræk med dokumenteret effekt.

Tilskud til køb
Både børn og voksne med behandlingskrævende astma og husstøvmideallergi har mulighed for at få økonomisk hjælp fra kommunen til køb af allergibetræk til sengen mv. Hvis ansøgningen imødekommes, betaler kommunen normalt hele beløbet.

Forudsætningen for at opnå et tilskud er, at lidelsen dokumenteres af lægen, og at denne samtidig anbefaler at anskaffe husstøvmidetætte betræk til sengen.
Der bevilges efter enten §41 (merudgifter) til børn, eller §112 (hjælpemiddel) til både børn og voksne.

Der er erfaringsmæssigt nogen forskel på rutiner og praksis i de enkelte kommuner, ligesom processen godt kan strække sig over flere måneder

Ny afgørelse / praksis
Desværre har nogle kommuner helt afvist at bevilge efter §112. Denne praksis må formodes at blive ændret fremover, da en helt ny afgørelse i Det Sociale Nævn for Region Sjælland giver en borger medhold i at være berettiget til bevilling af et madrasbetræk som hjælpemiddel efter § 112.

Dette er en god nyhed for alle med behandlingskrævende husstøvmideallergi/allergisk astma, som nu generelt kan påregne at få, i hvert fald et madrasbetræk, betalt af kommunen.

Forebyggelse der betaler sig
Den forebyggende indsats betaler sig, da man relativt let kommer de fleste symptomer til livs. De fleste vil hurtigt opleve færre gener, og mange kan efterhånden nedsætte et eventuelt medicinforbrug.

Alle med behov for forebyggende behandling, bør derfor så vidt muligt følge de almindeligt anbefalede retningslinier, og undgå kontakt med husstøvmiderne til dagligt.

Forebyggelse mod husstøvmider i sengemiljøet, er en god investering. Udover at forbygge gener og sygdom, vil de fleste opleve forøget trivsel og livskvalitet, fx med bedre nattesøvn og færre sygedage. Derudover medfører nedsatte udgifter til medicin og behandling, at investeringen i forebyggelse relativt hurtigt tjenes hjem.

Allergivenligt sengeudstyr
Vær opmærksom på, at det er populært at markedsføre puder, dyner madrasser og diverse madrasovertræk med betegnelser og mærkning som fx:

allergivenlige
behandlede mod husstøvmider
Uigennemtrængelig for husstøvmider o.lign.

Der findes også et antal "astma–allergi venlige" dyner, puder og specialmadrasser på markedet, som ifølge producenten begrænser forekomsten af husstøvmider i sengemiljøet. Nogle producenter hævder også, at husstøvmider ikke kan trives i puder, dyner og madrasser med syntetisk– eller naturfyld dette er en myte.

Generelt er dokumentationen noget tvivlsom, og kan let virke vildledende for den gennemsnitlige forbruger. Herudover foreligger der normalt ikke dokumentation for den kliniske behandlingseffekt.

Uanset er en begrænsning ikke i sig selv tilstrækkeligt. Det er derfor nødvendigt uanset, enten at betrække sådanne "astma–allergi venlige" hovedpuder, dyner og madrasser med et husstøvmidetæt betræk, eller alternativt vaske dem løbende på 60 grader.
Læs eventuelt mere i Forbrugerstyrelsens pjece "Ren besked om sengeudstyr"

 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *