En hjertestarter kan betyde forskellen mellem liv og død. Men selvfølgelig kun hvis den er tilgængelig.
På Tønder Rådhus har der længe været en hjertestarter i forhallen. Men når Rådhuset er lukket, gør en hjertestarter bag lukkede døre ikke megen gavn. Derfor er Rådhusets hjertestarter nu flyttet udenfor, så den kan bruges af alle hele døgnet – 365 dage om året.
– Det siger sig selv, at der også kan blive brug for hjertestarteren om aftenen eller i weekenden, og så nytter det ikke meget, at den er låst inde på Rådhuset. Derfor har vi besluttet at gøre den mere tilgængelig ved at placere den udenfor i et skab, som alle kan åbne, oplyser daglig leder af sikkerhed og arbejdsmiljø på Tønder Rådhus, afdelingsleder Thomas Dam.
Med flytningen bliver hjertestarteren mere tilgængelig og dermed mere anvendelig. Risikoen er imidlertid misbrug og hærværk. Thomas Dam tror og håber dog på, at man kan undgå den slags.
– Det handler trods alt om liv og død. Det vil være katastrofalt, hvis vi pludselig står i en situation, hvor livreddende udstyr ikke kan bruges på grund af hærværk. Det tror jeg, alle har forståelse og respekt for, siger han.
Hjertestarteren er placeret ved brandtrappen på vestgavlen af Rådhuset ud til vejen mellem Rådhuset og Museum Sønderjylland.
Hvad er en hjertestarter
En hjertestarter er et apparat, der kan “genstarte” hjertet efter hjertestop ved at give ét eller flere elektriske stød gennem brystkassen.
Hjertestarteren består af selve maskinen og to elektroder. Gennem elektroderne kan hjertestarteren aflæse hjertets elektriske rytme og vurdere, om der skal afgives stød.
Når hjertestarteren tages i brug, fortæller hjertestarteren selv, hvordan den skal betjenes hele vejen gennem processen, f.eks. hvordan man sætter elektroderne rigtigt på, hvornår den tilskadekomne må berøres, og om man skal trykke på den knap, der udløser stødet.
Når man åbner skabet til hjertestarteren, går en alarm i gang for at indikere, at der er sket en ulykke, og at nogen tager sig af det.
De første minutter er livsvigtige
Når en person får hjertestop, begynder en kamp mod uret. De første minutter er livsvigtige. Og mange menneskeliv kan reddes, hvis manudnytter minutterne rigtigt: Ringer 1-1-2, starter hjertelungeredning og får fat i en hjertestarter.
Ved et hjertestop begynder hjertet som regel at flimre, fordi de elektriske signaler i hjertet løber løbsk. Det bevirker, at hjertet ikke længene kan pumpe blod og ilt rundt i kroppen.
Et elektrisk stød med en hjertestarter vil ofte kunne få hjertet til at slå igen. Og jo tidligere i forløbet stødet gives, jo større er chancen for, at personen overlever.
Chancen for succesfuld hjertestart falder med ca. 10 procent pr. minut, så det vigtigste er, at man gør noget. Uden hjælp overlever den tilskadekomne ikke.
Hjertestarteren ved Tønder Rådhus er med i TrygFondens register på hjemmesiden hjertestarter.dk, hvor man kan se placeringen af hjertestartere over hele landet.
Billedtekst:
Hjertestarteren på Tønder Rådhus er flyttet udenfor, så den kan bruges altid. Serviceleder Danny Jensen viser placeringen i et skab på muren ud til vejen mellem Rådhuset og Museum Sønderjylland.