Historisk kvalitetsløft i Hovedstadens apopleksibehandlingen

Region Hovedstaden har det seneste år hævet kvaliteten markant vedrørende den akutte apopleksibehandling.

Blodprop en af de hyppigste dødsårsager
Blodprop i hjernen, som også kaldes apopleksi, er en af de hyppigste dødsårsager i Danmark og en lidelse, der har store personlige og økonomiske omkostninger.

Markant hævet kvalitet i Region Hovedstaden
Derfor er de seneste resultater for den akutte apopleksibehandling i Danmark i 2010, som netop er offentliggjort på sundhed.dk, godt nyt. Også for Region Hovedstaden, som det seneste år har hævet kvaliteten markant vedrørende den akutte apopleksibehandling. Det er første gang i den tid, man har fulgt kvaliteten på området, at der er et så markant kvalitetsløft på et år.

Fortsat plads til forbedringer
– Det er meget glædeligt, at der er sket et markant kvalitetsløft i behandlingen af blodpropper i hjernen til gavn for patienterne, men der er fortsat stadig plads til forbedringer, og det går vi efter. Vi skal sikre, at den test, der gør, at patienterne ikke får maden i den gale hals, bliver foretaget. Det er vi blevet meget bedre til, men det er ikke godt nok og der er stadig et stort stykke op til standarden, siger Kirsten Lee (R), formand for Kvalitetsudvalget i Region Hovedstaden.

Mere fokus fra ledelsen
Årsagen til den markante fremgang i resultaterne er ifølge Allan Andersen, ledende overlæge på Neurologisk Afdeling på Glostrup Hospital, at indsatsen har været mere fokuseret med øget ledelsesbevågenhed fra politikere og regionens ledelse, og det er det, der har hurtigt slået igennem.

Lært af andre afdelinger i landet
– Vi har ved en stor fælles indsats i de enkelte apopleksienheder fået organiseret os bedre vedrørende de akutte apopleksiforløb. Vi har indhentet inspiration fra andre afdelinger i landet og lært af dem, der var bedst på de enkelte indikatorer. Når vi nu fra Region Hovedstaden har fået den opmuntrende støtte til at ansætte nøglepersoner på de enkelte afdelinger håber jeg på, at kan løfte os det sidste stykke de kommende år og samtidigt sikre, at indsatsen fastholdes, siger Allan Andersen.

Lever op til standarderne
Der er sket et betydeligt løft af kvaliteten sammenlignet med 2009. Fx er den andel af patienter, der får foretaget vandtest nu 64%, hvilket er en stigning på 19%. Andelen af patienter med apopleksi og atrieflimmer, der får blodfortyndende medicin senest 14 dage efter indlæggelsen, er 84%, hvilket er en stigning på 16%. Andelen af patienter, der får foretaget en CT/MR scanning af hjernen på indlæggelsesdagen er 76%, hvilket er en stigning på 12%.

Lever op til standarder for indlæggelse
Regionen lever op til standarderne vedrørende indlæggelse på et apopleksiafsnit senest 2. indlæggelsesdøgn og dødeligheden inden for 30 dage efter indlæggelse. For en række af de øvrige indikatorer ligger Region Hovedstaden tæt på en opfyldelse af standarderne.

Sygefaglig nøgleperson ansættes
– Der vil fortsat være stor opmærksomhed på at opnå resultater helt i top for Region Hovedstaden i de kommende år. Jeg er derfor glad for at kunne sige, at Kvalitetsudvalget på vegne af Regionsrådet har afsat i alt én million kroner til at ansætte en sygeplejefaglig nøgleperson på apopleksi afdelinger i regionen i 2011. Nøglepersonen skal have særligt fokus på at løfte kvalitetsniveauet på de indikatorer, hvor resultaterne endnu ikke lever op standarden, siger Kirsten Lee.

Læs mere på sundhed.dk (https://www.sundhed.dk/Profil.aspx id=28735.1), hvor der er en oversigt med landsresultaterne:

Yderligere information hos:
Kirsten Lee, Kirsten Lee (R), formand for Kvalitetsudvalget i Region Hovedstaden, 38 33 06 17
Allan Andersen, ledende overlæge på Neurologisk Afdeling på Glostrup Hospital, 38 63 30 67
Pressevagten Region Hovedstaden, 70 20 95 88.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *