Forskere om rødvinsmedicin: Vent lidt med bælleriet

Der er brug for flere undersøgelser, der kan dokumentere effekten af resveratrol i mennesker. Sådan lyder konklusionen fra konference med verdens førende eksperter i rødvinsmedicin

Der er dårligt nyt til de danskere, der troede, at de med god samvittighed kunne skylle sommeren ned med en solid omgang rødvin under alibiet det er godt for mit helbred .

I den netop offentliggjorte ekspertkonklusion, der er et resultat af den internationale konference Resveratrol 2010 , lyder det fra forskerne, at den offentliggjorte evidens til dato ikke er stærk nok til at retfærdiggøre en anbefaling af kronisk indtagelse af resveratrol til mennesker udover de mængder, som kan opnås via en normal kost .

Stoffet må indtil videre betegnes som et måske-vidundermiddel, da forskerne ikke har trukket helt i land:

Data fra dyreforsøg er lovende, og de viser, at der er brug for undersøgelser i mennesker , lyder det i samme konklusion.

Da den tilgængelige viden næsten udelukkende er baseret på dyreforsøg, kan panelet ikke på nuværende tidspunkt anbefale, at resveratrol indtages i større mængder end det, som normalt opnås via kosten. Forskerne understreger dog, at der i forbindelse med resveratrol som kosttilskud ikke er observeret nogle nævneværdige bieffekter i forsøg med mennesker eller dyr, bortset fra ved indtagelse af meget høje doser.

Endelig anbefaler ekspertgruppen, at der snarest sættes forsøg i gang, hvor effekten af resveratrol afprøves. Den store udfordring er imidlertid, at der vil være tale om store og dyre forsøg, når studierne skal afsløre, om resveratrol har en sygdomsforebyggende effekt. Derfor skal stoffet indtages over lang tid, inden sygdommen bryder ud.

Om konferencens formål

En lang række danskere indtager resveratrol som kosttilskud, men stoffets effekt i mennesker er endnu ikke videnskabeligt dokumenteret. Derfor har forskere fra hele verden i fællesskab, på en stor konference afholdt i efteråret 2010 hvor RUC var medarrangør, forsøgt at finde ud af, hvad der var op og ned i diskussionen om stoffets gavnlige virkning.

Konferencen var den første konference af sin art med 160 deltagere fra 26 forskellige lande og 6 kontinenter, alle med forskellige videnskabelige baggrunde og interesser i forhold til stoffet resveratrol. Formålet med konferencen var at indsamle, opsummere og diskutere de sidste mere end 10 års videnskabelige arbejde inden for resveratrol.

Den videnskabeligt baserede viden om resveratrol er steget meget kraftigt, siden det for knapt 14 år siden blev fundet, at resveratrol har en sandsynlig kræftforebyggende effekt. Hertil er der senere kommet lovende resultater mht. livsforlængende effekter, forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme og diabetes ved indtagelse af resveratrol.

Artiklen What Is New for an Old Molecule Systematic Review and Recommendations on the Use of Resveratrol er udgivet i tidskriftet PLoS E og kan findes på http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0019881

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *