Fedmeoperationer kan give mavesår

Danmark får flere og flere overvægtige indbyggere, og antallet af fedmeoperationer er mere end tredoblet siden 2006. Men bivirkningerne ved en operation kan vare livet ud og i de alvorligste tilfælde koste livet.

Omkring 15 pct. af voksenbefolkningen i Danmark er svært overvægtige, og stadig flere vælger den nemme løsning at blive fedmeopereret. Der blev således opereret 1.830 mennesker i 2008 – mod 580 fedmeoperationer i 2006. Fedmeoperationen udføres enten ved at afsnøre mavesækken eller ved at formindske den. Men mavesår er en hyppig bivirkning, som ofte kræver langvarig medicinsk behandling, og mere alvorligt er der også risiko for tarmslyng, som i enkelte tilfælde kan være dødelig.

Koster 15 mia.

Overvægt er efterhånden blevet en epidemi såvel i Europa som i USA, og Danmark er ingen undtagelse. Fedme samt følgesygdommene heraf, som eksempelvis type 2 diabetes og hjerte-kar-sygdomme, koster samfundet op mod 15 mia. om året, og de overvægtige selv betaler også en høj pris såvel fysisk som psykisk. Derfor er det essentielt, at der bliver gjort noget ved problemet. Det mest optimale er, hvis folk taber sig langsomt. Man kan tabe sig lidt over 50 kilo på et år ved at lægge sine kostvaner om. På den måde har huden også mulighed for at følge med, og man kan undgå dyre plasticoperationer for at fjerne den løse hud, siger Thomas Møberg, direktør for De Danske Vægtkonsulenter, som rådgiver i livsstils- og kostomlægning.

Svamp mellem hudlag

Men et stadigt stigende antal danskere vælger alligevel fedmeoperationen. I Danmark tilbydes to slags operationer gastrisk banding, hvor mavesækken snøres ind med et silikonebånd, og gastrisk bypass, hvor mavesækken formindskes. Gastrisk bypass er den mest effektive og også mest foretrukne fedmeoperation i Danmark, men det er også den med de mest alvorlige potentielle bivirkninger. Udover bivirkningerne vil der imidlertid efter begge operationstyper ofte opstå problemer med overskydende hud. Sideløbende med det kosmetiske problem kan det give gener som eksem og svamp mellem de overskydende hudlag.

25.000 svært overvægtige

2008 blev der henvist cirka 800 personer til de offentlige plastickirurgiske afdelinger med følger efter fedmeoperationer. Det er dog højst sandsynligt kun toppen af isbjerget, da behovet for plastickirurgi ofte først opstår 2-3 år efter operationen. Mange flere af de over 1.800 personer, der i 2008 fik en operation, kan altså ventes at komme til at behøve plastickirurgisk hjælp, ligesom de tusinder der kommer til at få fedmeoperationen fremover.I Danmark er der cirka 25.000 voksne, der opfylder kriterierne for en fedmeoperation. Med omkostninger på op mod 200.000 kroner for en operation inklusiv efterfølgende plastickirurgi kan det betyde udgifter for 5 mia. kroner. Det kan være en tikkende bombe under statskassen.

Kilde: Fedme som samfundsproblem Høring for Folketingets Sundhedsudvalg, 27/10-2009

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *