Færre opereres i ryggen

Flere patienter undgår en rygoperation. Det viser nye tal fra Region Hovedstadens rygcenter på Glostrup Hospital.

Tilbud om rådgivning
Antallet af operationer for ryglidelser går nedad. Det viser nye tal fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital, der står for alle Region Hovedstadens almindelige rygoperationer. I stedet får flere nu tilbud om individuel rådgivning og vejledning.

Fra 2400 til 2000 operationer
Hvor der i 2011 blev foretaget over 2400 operationer i Region Hovedstaden, forventes tallet i år at blive 2000. I stedet får flere patienter nu tilbud om et medicinsk forløb på en af regionens fire reumatologiske afdelinger.

Nyt medicinsk tilbud
Ledende overlæge Henrik Røgind fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme, udtaler:

– Vi har oprettet et nyt tilbud til alle nyhenviste rygpatienter. Udgangspunktet er, at patienterne gennemgår et tværfagligt forløb hos læge, fysioterapeut og sygeplejerske. Ved det første besøg vurderer en reumatolog om der er brug for scanninger og om patienten skal ses af en rygkirurg.

– De patienter, som har brug for det, får stadig en operation. Men langt de fleste får nu et bedre tilbud end tidligere ved at de bliver fulgt og får hjælp til fx smertehåndtering og træning. I rigtig mange tilfælde helbreder ryggen nemlig sig selv.

Følger anbefalinger
Tidligere blev patienter, som ikke skulle opereres, vist tilbage til videre behandling hos egen læge.
Ændringen sker som opfølgning på nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen tidligere var der for mange, der blev opereret, selv om operationen måske kunne undgås.

Meget få henvises til privathospitaler
Ændringen betyder også, at Region Hovedstaden nu sender meget få patienter videre til private udbydere. I de seneste tre måneder er kun 22 patienter sendt videre til operation på et privathospital hvor der i 2012 blev sendt cirka 250 patienter videre på tre måneder.

Ændringen skyldes både at der nu foretages lidt flere operationer på Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme og at der samlet set opereres færre.

Fordel hvis operation kan undgås
Det samlede antal af operationer for ryglidelser var på over 2400 i 2011 og knap 2300 i 2012. Hvis tendensen for de første måneder af 2013 holder, vil der kun blive foretaget 2000 operationer i 2013.

– For patienterne er det en klar fordel, hvis de kan komme igennem deres rygproblemer uden en operation. En operation er altid forbundet med lille risiko for komplikationer, og ikke alle har effekt af indgrebet, siger Henrik Røgind.

Tilbuddet om det tværfaglige forløb er rullet ud i løbet af foråret på alle regionens reumatologiske afdelinger.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *