Fællesskab, der støtter

Når talen falder på socialt netværk, vil de fleste nok tænke på facebook eller twitter. Men netværk er essentielt i mange sammenhænge udover cyberspace. For eksempel er nøglen bag et succesfuldt vægttab blandt andet fællesskabet med andre i samme båd og en konsulent, der kan vejlede og støtte i svære situationer.

Der er mange medlemmer, der har fortalt mig, at de var nervøse for at komme første gang, fordi de var bange for, om de ville passe ind og for, om de andre medlemmer ville kigge på dem, siger Inge Kauffeldt, som grundlagde De Danske Vægtkonsulenter (DDV) for snart 30 år siden.

Nervøsiteten bunder ofte i, at vi mennesker er flokdyr og gerne vil passe ind i fællesskabet. Men når den første uro har lagt sig, opdager vi oftest, at den gruppe vi har søgt optagelse i, har taget imod os med åbne arme. Sådan er det i hvert fald hos DDV.

Hold-ånd
De fleste finder hurtigt ud af, at der er en helt speciel hold-ånd mellem medlemmerne. Alle kender til den tilvænning, der skal til, når man gennemfører en kostomlægning. En masse gamle vaner bliver erstattet af nye, og det er rart at kunne tale med nogen, der har været igennem det selv, siger Inge Kauffeldt.

Hun understreger, at vægtkonsulenten også selv har gennemført et vægttab og derfor kan sætte sig ind i de udfordringer, der er forbundet med en ny livsstil. Det betyder, at inspiration, råd og tips fra konsulentens side bunder i en erfaring, der gør vejledningen nemmere at stole på.

Social kapital
Fællesskabets vigtighed og effekt er ofte blevet undersøgt af fagfolk gennem tiderne. For eksempel taler den franske sociolog Pierre Bourdieu om social kapital, som kan erhverves gennem medlemskab af en gruppe. På samme måde som man får løn for at arbejde, får man altså social kapital af at indgå i et eller flere netværk.

Man kan også sige, at det at indgå i en gruppe eller et netværk har en effekt, der går udover gruppens samlede potentiale. Den enkelte får nemlig også større mulighed for at forfølge individuelle eller kollektive mål. Det kan Inge Kauffeldt nikke genkendende til:

Der er for mig absolut ingen tvivl om, at det er nemmere at tabe sig, når man ikke står alene med det. Det gælder både for den stadig stigende gruppe af online medlemmer og for dem, der vælger at deltage i de ugentlige møder. Næsten alle mine medlemmer har forsøgt at tabe sig på egen hånd og har fejlet enten pga. usunde slankekure, eller simpelt hen fordi de ikke havde nogen til at holde dem til ilden.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *