Eksperter i sygdomsbekæmpelse fra hele verden samlet på DTU

DTU Fødevareinstituttet er den 27. og 28. februar 2013 vært for et internationalt møde med 170 deltagere fra hele verden om global sygdomsbekæmpelse under initiativet kaldet Global Microbial Identifier. Initiativet er baseret på revolutionerende ny teknologi, som kan skabe den største ændring i bekæmpelse af infektioner siden opdagelsen af penicillinen.
Omkring 22% af alle dødsfald skyldes en infektionssygdom. Effektiv behandling og kontrol bliver ofte hæmmet af forsinket diagnostik og mangel på aktuelle data om den sygdomsfremkaldende mikroorganisme.

Et initiativ kaldet Global Microbial Identifier ledet af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med førende internationale institutioner kan revolutionere og markant forbedre identifikation af sygdomsfremkaldende bakterier.

Globalt system til at samle og undersøge data
Baggrunden for initiativet er, at det i løbet af ganske kort tid er blevet muligt at analysere hele arveanlægget og få såkaldte genomsekvensdata fra sygdomsfremkaldende bakterier. Initiativet handler om at få etableret et globalt system til at samle, dele, undersøge og oversætte genomsekvensdata fra mikroorganismer med henblik på national klinisk diagnostik og international sygdomsovervågning.

Global Microbial Identifier vil opbygge en open-source internetbaseret løsning, som samler og viser resultater om art, type og antibiotikaresistens baseret på genomsekvensdata.

Initiativet vil inden for en 10 årig periode gøre det muligt i løbet af en enkelt dag at bestemme hvilken bakterie eller virus, der forårsager sygdommen hos en patient og foreslå den optimale behandling. Det betyder, at lægen hurtigere kan behandle patienten med den rette medicin , siger institutdirektør Jørgen Schlundt fra DTU Fødevareinstituttet, som er en af arrangørerne af mødet.

Den nye teknologi giver også bedre mulighed for at forhindre spredning af smitsomme sygdomme, herunder spredning af resistente bakterier. Initiativet vil derfor på sigt kunne forhindre epidemier og reducere samfundets udgifter til sygdomme markant , fortsætter Jørgen Schlundt.

Tigerspring for ulande
170 eksperter fra hele verden mødes på DTU den 27.-28. februar 2013 for at udforme en strategi og en arbejdsplan, som skal sikre initiativets succes. Direktør Pathom Sawanpanyalert fra Ministry of Public Health i Thailand deltager i mødet.

Global Microbial Identifier har et særligt potentiale i udviklingslande, hvor den nye teknologi kan indføres direkte som led i opbygningen af bedre sundheds- og fødevaresikkerhedssystemer. For at få succes kræver det også globalt set en stærkt politisk vilje til at prioritere folkesundheden i almindelighed og smitsomme sygdomme i særdeleshed, og samtidig være villige til at ensrette og dele data på tværs af landegrænser , siger direktør Pathom Sawanpanyalert fra Ministry of Public Health i Thailand.

Læs mere
Find mere information om mødet og Global Microbial Identifier på www.g-m-i.org.

Kontakt
Institutdirektør Jørgen Schlundt, jors@food.dtu.dk, tlf. 23 67 47 48

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *