Som bjergbestiger er man vant til at arbejde benhårdt for at nå målet. Målet er altid at komme ned fra bjerget i sikkerhed, og ikke som man fristes til at tro, at nå toppen. Det at nå toppen er blot et delmål i projektet.
Og her ved årsskiftet er der mange, som arbejder med mål for dem selv i form af nytårsforsæt. Ifølge Gallup er der ca 20% af os, som springer ind i det nye år med et eller flere nytårsforsæt. Op til 50% af os har oplevet, at vi ikke nåede i mål med vores nytårsforsæt.
Men er nytåret virkelig det rigtige tidspunkt at sætte mål for sig selv
Og kræver det ikke lidt mere, end blot det at springe ned fra en stol, for at sætte sig et reelt og realistisk mål
Man når aldrig i mål, hvis man ikke hverken tror, brænder for eller har fastlagt sig et mål, og man når så derfor aldrig hen til sejrens sødme. Ingen bjerge kan bestiges uden hverken troen på, at man kan bestige bjerget (viden), at man brænder for at nå op og ned (Viljen, englænderne har defineret bjergbestigning som 90% suffering og 10% pleasure) eller målet (sikkert nede igen i base camp med alle tæer og fingre)
Og det kræver arbejde, at definere mål for sig selv, for sin karriere, kærlighed, fitness, uddannelse/efteruddannelse osv. Men alene det med at arbejde med sine egne mål, er en fornuftig målsætning i sig selv.
Videnskabelige studier afviklet på Havard Business School over en 10 årig periode har vist, at de 3% af klassen som 10 år forinden arbejdede med skriftlige mål for dem selv, i gennemsnit tjente 10 gange mere end de øvrige 97% til sammen.
Det burde være tankevækkende for de fleste, og står i skærende kontrast til de 50% som hver eneste år oplever, at deres nytårsforsætter ikke holdt i det forgange år.
Hvordan vil du helst fejre nytår
Det kan være rent nemt og enkelt, at komme i gang med at arbejde med mål og målsætninger. Start med at tænke baglæns fra næste år:
Hvad vil du gerne kunne se tilbage på i året der kommer
Hvor vil du gerne være
Hvad vil du gerne have opnået
Vil du tabe dig, hvor meget vil du gerne have tabt dig
Vil du løbe, hvor langt og hvornår
Vil du bestige et bjerg, hvilket og hvornår
osv
Noter alle de mål du kommer i tanke om: arbejde, kærlighed, fagligt, studie, efteruddannelse, karriere, fysik eller måske bjergbestigning.
Når du har en liste med mål, skal du tænke over hvert eneste mål, og gøre op med dig selv, om du virkeligt vil det.
Hvis du eksempelvis er lige glad med, hvor meget tøjet strammer, ikke gider spekulere over hvad du spiser og for øvrigt altid spiser take away, er en målsætning om vægttab måske ikke reelt. (her burde målet i stedet være sundere kost, før vægttab).
Fjern de mål som forekommer forkerte og arbejd med dem, som du kan mærke er rigtige.
Nogle mål er måske en smule mere komplekse, og kræver lidt mere arbejde, hvor andre kan være pivenkle. Eksempelvis kan det være pivenkelt, at love sig selv, at drikke mere vand (start dagen med et stort glas) hvor en målsætning om at gennemføre et maraton eller bestige et bjerg, kan være mere kompleks med flere delmål.
Og som du sikkert kan fornemme, kræver det en del mere, end blot at springe ned fra en stol, at sætte sig nogle reelle mål.
Gør dig selv den tjeneste, at arbejde med dine mål. Som tidligere beskrevet er det videnskabeligt bevist, at folk som arbejder og endda nedskriver deres mål, i langt højere grad når deres mål.
Brug julefreden til at gennemtænke dine mål og skriv dem ned.
Som bjergbestiger har jeg for længst skrevet mine mål ned frem til år 2015 året hvor jeg bestiger Mount Everest, verdens højeste bjerg, uden hjælp og uden ilt. Min målsætning om Everest har været tatoveret på min overarm siden 2010.
###
Ivan Braun er professionel bjergbestiger og foredragsholder. Mere end 100 dage om året bestiger Ivan bjerge over hele verdenen. Ivan har siden 2010 været på vej mod Mont Everest, verdens højeste bjerg, som han vil bestige i 2015.