Der er stor forskel på optagelsen af fiskeolie

Valg af fiskeolie som naturlig triglycerid form eller syntetisk ethylester form

Det blevet populært at tage tilskud med fiskeolie, da det er forbundet med mange helbredsmæssige fordele. Men der er også en del forvirring, da omega-3 står for mange forskellige former – både i kost og tilskud. Og det er ikke lige meget, hvad vi vælger.

Triglycerid formen
Det meste af madens fedt findes som triglycerider, og de gælder også de gode fedtstoffer fra fisk. Triglyceriderne er hver især opbygget som et stort E, hvor der er hæftet tre kæder af fedtsyrer på et glycerolmolekyle, der virker som et skelet. Fedtsyrerne i det enkelte triglycerid kan godt være forskellige med både mættede og umættede fedtsyrer, og sammensætningen er afgørende for egenskaberne.

Selve fedtfordøjelsen og optagelsen er afhængig af det fedtnedbrydende enzym lipase og galdesyrer. I store træk splittes triglyceriderne ad, nærmest som byggeklodser, før optagelsen, og så samles de igen til triglycerider, der transporteres rundt i blodet.
Kroppens fedtdepoter består af triglycerider, og de forskellige fedtsyreformer, herunder fiskeoliernes EPA og DHA, indgår desuden i mange fysiologiske funktioner.

Fremstilling og rensning af fiskeolie tilskud er forbundet med flere omkostninger, når de bevarer den oprindelige triglycerid form. Til gengæld er fiskeolierne mere stabile og naturlige for vores fordøjelse og udnyttelse.

Ethylester formen
Det er billigere at rense og koncentrere fiskeolier under såkaldte vacuum forhold. Under processen frigøres fedtsyrerne fra glycerolskelettet ved hjælp af ethanol. De bliver derefter bundet til en ethylgruppe, der stammer fra ethanolen, og formen kaldes ethylester. Det er samtidig muligt at opkoncentrere EPA og DHA.

Ethylester formen er resultatet af en større kemisk proces, og den findes ikke andre steder i menneskers kost eller i fødekæden.
Når ethylester formen skal spaltes inden optagelsen, kræver det også det fedtnedbrydende enzym lipase og galdesyrer, men det er rapporteret, at denne proces foregår 10-50 gange langsommere end ved triglycerider. Da ethylester formen samtidig mangler det molekylære glycerolskelet, skal kroppen finde glycerol andre steder, så fedtsyrerne igen kan samles til triglycerider før optagelsen. Men når der stjæles molekyler fra andre steder, er der fare for, at det starter kædereaktioner, der øger de frie radikalers aktivitetsniveau og den oxidative stress i kroppen.

Ethylester formen har kun været på markedet i omkring 20 år, og derfor er de langsigtede virkninger ved daglig indtagelse stort set ukendte.

Optagelsen og udnyttelsen er afgørende
Vi har først glæde af en fiskeolie, når den er optaget, og derfor betyder kvaliteten mere end det reelle indhold. Et dobbelt-blind kontrolleret studie udført i 2010 viser i denne forbindelse, at biotilgængeligheden for triglycerid formen er op til 50 % bedre en ethylester formen.

Som forbruger kan det ofte være svært at gennemskue, hvilken fedtsyre form, som diverse fiskeolie tilskud indeholder. Et godt valg kunne for eksempel være diverse fiskeolier fra Nordic Naturals. De indeholder alle fiskeolie som den naturlige triglycerid form, der sikrer en god optagelse og udnyttelse.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *