Dårligt indeklima giver tørre øjne

TØRRE KENDSGERNINGER: Mange danskere, som dagligt opholder sig i lokaler med dårligt indeklima, lider af tørre øjne. Der er imidlertid hjælp at hente i apotekets håndkøb. De to øjenprodukter Oculac og Viscotears kan afhjælpe problemerne og er blandt de mest solgte herhjemme

På mange arbejdspladser kan der være problemer med indeklimaet, der blandt andet fører til irritation af øjne og slimhinder. Årsagerne til det dårlige indeklima er ofte manglende vedligeholdelse eller dårlig drift af bygninger. Ligeledes kan fugt og mikroorganismer forårsage problemerne. I nogle tilfælde kan det dog være svært at se eller måle, hvad den direkte årsag er, og derfor må man finde på måder at håndtere generne.

Tørre øjne kan være til utrolig stor gene i dagligdagen, da både ens syn og velbefindende påvirkes. Problemerne kan også skyldes for lille tåreproduktion eller øget fordampning af tårefilmen.

De mest gængse symptomer på tørre øjne er træthed og svien i øjnene. Det kan også være, at lyset føles stærkt og at man har en følelse af at have fået noget i øjet. Nogle oplever, at de har svært ved at se klart. Hvis man oplever andre symptomer end tørhed i øjet som smerter eller forringet syn, der ikke afhjælpes af øjendråberne, er det altid vigtigt at gå til lægen.

Øjendråber kan fungere som tåreerstatning eller supplere den normale tåreproduktion og derved hjælpe til et bedre velbefindende. Oculac og Viscotears er blandt de mest solgte i Danmark, og fordelen ved disse produkter er blandt andet, at de kan fås helt fri for konserveringsmidler, der kan reducere sårheling i øjet og opløse tårefilmens fedtlag. Det er derfor ikke lige meget, hvilke øjendråber, man vælger.

Man kan sammenligne øjentørhed med tør hud. De fleste danskere betænker sig ikke, før de smører huden i creme eller lotion, der blødgør og tilfører fugt, når huden føles tør. Har man irriterede øjne giver Oculac og Viscotears fugt og lindring. Tørre øjne rammer oftere kvinder end mænd.

Oculac bruges ved milde symptomer på tørre øjne, mens Viscotears egner sig, når øjet er meget tørt og irriteret. Begge typer øjendråber kan fås i apotekets håndkøb, og hvis man er i tvivl om, hvilken type øjendråber man har behov for, kan apotekets personale hjælpe.

Andre årsager til tørre øjne
Udover dårligt indeklima kan årsagerne til tørre øjne være mange timer foran en computerskærm, overgangsalder, reduceret blinkefrekvens og sygdomme – fx Sjögrens Syndrom. Mange forskellige typer medicin kan også give tørre øjne, blandt andet vanddrivende midler, antidepressiv medicin, beta–blokkere, allergimedicin, angstdæmpende midler, Parkinson–medicin samt konserveringsmidler i øjendråber.

Oculac
Til behandling af milde symptomer på tørre øjne. Oculac indeholder elektrolytter, som findes naturligt i tårevæsken. Øjendråberne giver et klart og behageligt øje, og de fugter og lindrer. Ved brug af Oculac mere end fire gange dagligt anbefales Viscotears.

Viscotears
Når øjet er tørt og meget irriteret, behøves en tåresubstitut, der smører rigtig godt og meget længe. Viscotears er på gel–form (i modsætning til Oculac, der er på dråbeform) og smører derfor godt i op til seks timer.

Forbrugeroplysninger på Oculac® (povidon) og Viscotears® (carbomer)
Anvendelse: Kunstige tårer til brug ved nedsat tåreproduktion (tørre øjne).
Dosering: 1 dråbe 3–4 gange dagligt eller efter behov.
Bivirkninger: Let forbigående svie, tilklistring af øjenlåg og sløret syn.
Forsigtighed vedrørende brugen: Oculac® i enkeltdosisbeholdere kan anvendes sammen med kontaktlinser. Ved brug af Oculac® i 10 ml plastflaske eller Viscotears® generelt i forbindelse med kontaktlinser bør kontaktlinserne først sættes i igen 30 min. efter drypning.
Tilskud: Oculac® og Viscotears® er tilskudsberettiget til pensionister og ved varig lidelse.
Læs indlægssedlen i pakningen samt vejledingen på kartonen før anvendelse.
Sælges receptfrit på apoteket.

Yderligere oplysninger kan fås hos Novartis, der er producent af Oculac og Viscotears: Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, 2100 København Ø. Telefon: 39 16 84 00, Fax: 39 16 84 01,

 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *