Dans og spis dig glad

Det er mottoet for 28-årige Iva Nikova, der har tabt sig med DDV og danset sig glad til latino-rytmer med Zumba. Hun er sikker på, at hun ville have udviklet en spiseforstyrrelse, hvis hun var blevet boende i Bulgarien for selv når hun bare er på ferie i hjemlandet, føler hun sig igen tyk.

Iva læser på Aalborg universitet, underviser nordjyderne i Zumba og er konsulent hos De Danske Vægtkonsulenter. Hun har boet i Danmark siden 2003, og der er fuld fart frem på den bulgarske nordjyde, som for nylig tog et semester i USA, hvor hun blev forelsket i fitness-dansen Zumba.

Men en hård kamp mod overvægt i et meget slanke-fikseret samfund ligger bag Iva, hvilket har påvirket såvel hendes indre som ydre.

Iva var overvægtig som barn og blev mobbet i skolen. En tilbagevendende oplevelse var især ubehagelig for hende.

Vejet i offentlighed
Det værste jeg vidste, var det årlige “sundhedstjek” på skolen. Vi blev delt op i piger og drenge, og alle piger var samlet på lægens kontor, mens vi blev vejet og målt en efter en. Det var meget traumatisk for mig, jeg følte, at der blev muse stille i rummet, når jeg stod på vægten. Men det værste var faktisk sygeplejersken, som bare rystede på hovedet, mens hun udfyldte min journal, fortæller Iva.

Hun forklarer, at der i Bulgarien ligger et enormt pres fra omgivelserne for at følge den gængse opfattelse af, hvordan en køn pige ser ud. En køn pige skal nemlig være tynd meget tynd.

Det kan være svært at forstå, hvis man ikke er opvokset der, men selvom jeg i dag har det godt med mig selv og mit udseende, så føler jeg mig stadig tyk, når jeg tager til Bulgarien. Det er også stadig svært at finde smart tøj i min størrelse, selvom jeg har tabt mig!

Bange for at tage på
Den ene slankekur efter den anden prægede Ivas teenageår og ungdom, men det blev en kostomlægning hos De Danske Vægtkonsulenter, som gav det varige resultat. Nu er Iva selv vægtkonsulent og underviser samtidig i Zumba ved siden af studierne.

Jeg prøvede Zumba, da jeg læste i USA, og jeg var solgt på stedet. Det føles mere som fest end som træning, selvom man jo sveder og forbrænder en masse kalorier. Musikken er helt essentiel, og man kan kun blive i godt humør, når man hører de glade latino rytmer, siger Iva.

Hun fortæller, at angsten for at tage på næsten overskyggede hendes glæde og spænding ved at rejse til USA.

Men jeg tog selvfølgelig af sted alligevel, og det er jeg meget glad for. Min vægt skal aldrig få lov at styre mig .

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *