D-vitamin ser ud til at påvirke mænds fertilitet. Forskere har tidligere noteret sammenhængen i adskillige dyrestudier, og nu har forskere fra Københavns Universitet og Rigshospitalet fortaget et nyt studie på mænd, der viser samme positive sammenhæng mellem antallet af bevægelige sædceller og D-vitamin-niveauet i blodet.
De nye forskningsresultater er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction og viser samtidig, at man også i laboratoriet kan stimulere sædcellernes bevægelighed og funktion med D-vitamin.
Flere studier er nødvendige
– Undersøgelsen er meget interessant og øger vores viden om D-vitamins funktion, men før vi begynder at ændre på behandlingspraksis, skal vi have flere opfølgende studier, udtaler en af forskerne bag studiet, læge Martin Blomberg Jensen fra Rigshospitalet:
– Vores undersøgelser peger på, at D-vitamin har en betydning for sædcellens bevægelse og funktion. Vitaminet kan dog være markør for noget andet, og undersøgelsen er ikke i sig selv nok til at slå fast, om et tilskud af D-vitamin kan forbedre sædkvaliteten hos herken fertile eller infertile mænd. Men det træder ind i den rækken af studier, der tyder på, at D-vitaminer vigtig for den mandelige evne til reproduktion.
Mange faktorer påvirker fertiliteten
Der findes i dag ingen kendte medicinske behandlinger, der beviseligt forbedrer mænds sædkvalitet, selvom litteraturen indeholder utallige positive sammenhænge mellem fx antioxidanter, zink, forskellige vitaminer m.v.
– Adskillige faktorer, kendte og ukendte, har betydning for sædkvaliteten, siger professor Anders Juul fra Københavns Universitet og Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion.
– Vi forventer, at mange af faktorerne allerede påvirker drengefostre og testiklernes udvikling, og derved kan føre til infertilitet hos den voksne mand. Det nye studie tyder dog på, at faktorer i voksenlivet også kan spille en rolle for sædkvaliteten, og det vil derfor være interessant at belyse alle faktorerne – især når vi tager den dårlige sædkvalitet blandt danske mænd i betragtning.
– Vi har brug for en øget forskningsindsats, som omfatter større kliniske studier, før vi kan slå fast om et tilskud med D-vitamin forbedrer sædkvaliteten hos infertile mænd, slutter Martin Blomberg Jensen.
Artiklen er udgivet i juni-udgaven af Oxford Journal of Human Reproduction.
Kontakt
Læge Martin Blomberg Jensen
Klinik for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet
Mobil: 26 35 73 32
Professor Anders Juul
Klinik for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet
Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU
Mobil: 35 45 50 64