Brystkræftkvinder kæmper

Hver 9. kvinde i Danmark bliver ramt af brystkræft. Forskningen har heldigvis betydet, at flere overlever. Og hos de kvinder, som bliver ramt af sygdommen, er der en stor kampgejst. Det konstaterede Grevinde Alexandra, da hun lørdag eftermiddag i Aalborg stod for den officielle åbning af Kræftens Bekæmpelses kampagne, Støt Brysterne 2011.
Fotos fra åbningen vedhæftet til fri redaktionel afbenyttelse.

Startskuddet til en oktober måned i lyserødt lød i Aalborg Kongres og Kultur Center lørdag eftermiddag. Kampagnen, Støt Brysterne, skal rejse penge til forskning, til forebyggelseskampagner og til støtte til patienterne samt skabe opmærksomhed om brystkræftsagen.

Alexandra, Grevinde af Frederiksborg, forestod den officielle åbning af kampagnen. I sin tale til de ca. 300 gæster i salen hæftede grevinden sig ved en gruppe for yngre kvinder med brystkræft, som Aalborg Sygehus og Kræftrådgivningen i Aalborg står bag. Gruppen har fokus på håb frem for håbløshed.

– Kvinderne vil livet. De vil videre. De vil forblive attraktive, de vil tilbage på arbejdsmarkedet, og de vil for alt i verden være mødre for deres børn. Det glæder mig, for det tyder på, at der er sket en holdningsændring at kræft ikke nødvendigvis er en dødsdom, men at man kan overvinde eller leve godt med sygdommen, sagde Grevinde Alexandra.

Formanden for Kræftens Bekæmpelse, professor Frede Olesen, glæder sig over, at otte ud af ti kvinder med brystkræft, er i live fem år efter de har fået diagnosen. Forskningen har betydet meget for behandlingen og det nyligt indførte landsdækkende screeningsprogram betyder, at mange knuder bliver opdaget tidligere end før.

– Ved screeningen har man fundet størstedelen af kræftknuderne hos de kvinder, som tager imod tilbuddet om screening. Både dem, der ville blive opdaget uden screening og dem, der måske først ville være blevet opdaget et eller to år senere. Der, hvor der stadig er knaster, er de lange svartider, som er i nogle regioner. Det er ikke rimeligt, at kvinder skal gå rundt i ugevis og vente på at få svar på en mammografiscreening, sagde Frede Olesen.

Overlæge Lars Stenbygaard fra onkologisk afdeling på Aalborg Sygehus, holdt et oplæg om status og fremtidsperspektiver for brystkræftbehandling og der var underholdning fra dels Livsglædekoret, som består af kræftramte fra Nordjylland, og af entertaineren Jette Torp.

Vedhæftede fotos er til fri afbenyttese i forbindelse med omtale af Kræftens Bekæmpelse og Støt Brysterne kampagnen i 30 dage fra dato.
Foto: Lars Horn / Baghuset

Kontaktinformation:
Torben Færck, Områdeleder Nordjylland, Kræftens Bekæmpelse, 9632 8326, faerk@cancer.dk
Morten Jakobsen, pressechef Kræftens Bekæmpelse, 3525 7206, mjx@cancer.dk

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *