Bedre kropsholdning hjælper på rygsmerterne

Godt nyt til danskere med ondt i ryggen: Alexanderteknik kan hjælpe, viser en internationalt anerkendt undersøgelse.

I undersøgelsen, der netop er offentliggjort i British Medical Journal, har et forskerhold sammenlignet resultaterne af alexanderteknik med massage og en kombination af øvelser og medicin. Undersøgelsens 600 deltagere blev fulgt gennem 1 år. Efter 24 lektioner i alexanderteknik meldte deltagerne i denne gruppe om markant færre smerter, øget livskvalitet og en langt mere effektiv hverdag. Deltagerne i de 2 andre grupper havde langt flere dage med smerte.

"Det er første gang, langtidseffekterne af alexanderteknik er blevet undersøgt", fortæller Helle Sune Jensen, der er registreret alexanderlærer og indehaver af Sensoriet i Tølløse. "Jeg er rigtig glad for undersøgelsen, for den bekræfter det jeg ser i min klinik at rigtig mange mennesker får langt færre smerter, når kroppen bliver rettet op og kommer til at fungere som det oprindeligt var meningen, den skulle".

Forbedringen kommer hurtigt
At der kun skal få behandlinger til, før resultaterne ses, stemmer godt overens med Helle Sune Jensens erfaringer:
"Alexanderteknik er som sådan ikke en behandling", forklarer hun. "Når jeg har klienter, er der egentlig mere tale om en undervisningssituation. Sammen med klienten arbejder jeg med kroppen og forbedrer den måde, hun bevæger sig på i hverdagen. Og tit melder klienten tilbage allerede efter få gange, at der er sket markante forbedringer i de smerter, der oprindelig fik hende ind på klinikken".

Statistisk set har hver femte dansker har haft ondt i ryggen indenfor de sidste 14 dage. Hos 75 % er det ikke muligt at stille en diagnose, og hos hver tredje af dem vil rygsmerterne derfor udvikle sig til en kronisk tilstand.

Kontaktperson: Helle Sune Jensen, Sensoriet. Telefon 22 82 05 45.

Vedlagt foto af Helle Sune Jensen

Baggrund
Undersøgelsen: En gruppe modtog 24 lektioner i alexanderteknik og havde smerter 3 dage om måneden; en gruppe modtog 6 lektioner og havde 11 smertedage pr. måned. Gruppen, der fik massage, havde smerter 14 dage om måneden, og gruppen med smertestillende og øvelser havde smerter 21 dage om måneden. Læs mere på http://www.bmj.com/cgi/content/full/337/aug19_2/a884

Alexanderteknik: Alexanderteknik foregår som en til en undervisning for at forbedre måden man sidder på, går på og bevæger sig på i dagligdagen. Målet er en bedre kropsbevidsthed og en bedre kropsholdning. På den måde lærer klienten at spænde af, koordinere sine muskler, strække kroppen og få fleksibiliteten tilbage i sine bevægelser.
Alexanderteknik er opkaldt efter australieren Frederick Matthias Alexander. Han var skuespiller og led af tilbagevendende stemmeproblemer og vejrstrækningsbesvær. Han udviklede så en genoptræning som gav ham en velfungerende stemme. Siden har teknikken spredt sig til hele verden, og der findes cirka 50 registrerede lærere i Danmark. For at blive registreret alexanderlærer skal en række krav til uddannelse og et sæt etiske retningslinier opfyldes.
Se også www.dflat.dk

Sensoriet: Helle Sune Jensen er registreret alexanderlærer og har i de seneste 12 år undervist i alexanderteknik. Hun er drevet af udfordringen med at optimere bevæge– og reaktionsmønstre hos sine elever og vise dem nye veje. Derudover er Helle Sune Jensen også uddannet cand. phil. i musik og Bach–terapeut.
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *