At miste grebet om virkeligheden

PsykInfo Region Sjælland indbyder til et arrangement om, hvordan en psykose ikke alene påvirker det enkelte menneske, men ofte en hel familie. Pårørende kan få svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i en hverdag med psykisk sygdom.

Et menneske, der er ramt af psykose, befinder sig i en tilstand, hvor bevidstheden er præget af vrangforestillinger. Man kan måske se og høre ting andre ikke kan. Man kan måske mærke og fornemme ting, som andre ikke kan. Man mister grebet om virkeligheden. Og de pårørende kan stå magtesløse tilbage.

Det skønnes, at hver anden danske familie kommer i kontakt med behandlingspsykiatrien. Ved arrangementet fortæller Mia Jakobsen om sine egne erfaringer som pårørende i psykiatrien. Hun tilmeldte sig en pårørendegruppe i Distrikt Køge i foråret 2010, efter et tilsvarende PsykInfo-arrangement:

– Vi var 9 i pårørendegruppen, og vi mødtes i alt 6 gange. Vi stod i forskellige situationer og havde forskellige baggrunde, men det viste sig at være en styrke.

Mia Jakobsen uddyber:
– Det kan være utrolig hårdt at være pårørende til en sindslidende og stadig forsøge at opretholde et normalt liv med familie og børn. Pårørendegruppen var et rum, hvor jeg kunne læsse af, dele frustrationer og erfaringer, og få gode råd. Det var et sted, hvor jeg kunne møde andre, der på den ene eller anden måde stod eller havde stået i en lignende situation.

– Jeg tror, det vigtigste, jeg tog med fra pårørendegruppen, var oplevelsen af ikke at være alene, og så i det hele taget at blive hørt og mødt med genkendelse. Det gav på en eller anden måde en ro og en styrke til gradvist at komme videre. Det har i hvert fald bekræftet mig i, hvor vigtigt det er at passe på sig selv, når man er pårørende til en sindslidende.

Til PsykInfo-arrangementet kan du høre Mias historie, og der bliver også mulighed for at melde sig til en ny gruppe for pårørende til sindslidende.

Program

– Psykoser at miste grebet om virkeligheden
v. Michael Bech-Hansen, ledende overlæge, Psykiatrien Distrikt Køge

– Tilbud om pårørendegrupper i Distrikt Køge
v. Torben Svanhede, socialrådgiver og afsnitsleder, Psykiatrien Distrikt Køge.

– Værdien af en pårørendegruppe
Mias erfaring med at deltage i pårørendegruppe.

Tirsdag 7. september 2010
kl. 19.00 – 21.30
Køge Gymnasium, Gymnasievej 4, Køge

Arrangementet er gratis og åbent for alle med tilmeldingsnummer.

Du får tilmeldingsnummer, når du tilmelder dig hos PsykInfo:
– Ring til: 70 25 02 60
– Skriv en mail til: psykinfo(AT)regionsjaelland.dk
– Send en sms til: 21 78 38 33

PsykInfo

tilbyder gratis, anonym rådgivning på telefon 70 25 02 60 alle hverdage kl. 9-15, torsdage dog kl. 13-18. I Roskilde har PsykInfo åben dør tirsdag kl. 9-15 og torsdag kl. 13-18 i Kornerups Vænge 9.

Fakta om psykose :

– Ca. 18 ud af 10.000 14-19-årige vil komme i behandling for psykose
– Man har større risiko for at få en psykose, hvis andre i ens familie har en psykose
– Ca. 30 % får kun psykosen denne ene gang
– Ca. 60 % får en psykose flere gange, men har gode perioder indimellem

Kilde: Psykiatrifonden

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *