Apotekets medicinpriser er faldet 33 procent siden 2000

Intet tyder på, at forbrugerne får gavn af en liberalisering af apotekssektoren i Danmark. Regeringen hævder, at øget konkurrence medfører lavere priser, men erfaringerne det seneste årti viser det modsatte. Priserne falder på den medicin, som kun findes på apoteket. Omvendt stiger priserne på den medicin, som kom i fri handel i forbindelse med den delvise liberalisering i 2001.

Lægemiddelstyrelsen har netop offentliggjort nye tal for prisudviklingen på de lægemidler, som kun må sælges på apoteket og de lægemidler, som må sælges andre steder end på apotekerne, de såkaldt liberaliserede håndkøbslægemidler.

Udviklingen viser, at priserne på medicin på apotekerne fortsat falder. Samlet set har der siden 2000 været et prisfald på apoteksforbeholdte lægemidler på 33 procent Denne udvikling er i stærk kontrast til prisudviklingen på liberaliserede håndkøbslægemidler, altså lægemidler, som må forhandles uden for apotekerne, hvor priserne er steget med 18 procent.

“Tallene understreger, at det er en misforståelse, når regeringen tror, at en liberalisering af apotekerne kommer forbrugerne til gode. Udviklingen dokumenterer, at reguleringen af apotekerne ikke står i vejen for konkurrence på medicinpriserne i Danmark. Tværtimod stiger prisen på de varer, som ikke falder ind under reguleringen af apotekerne”, siger formanden for Danmarks Apotekerforening, Niels Kristensen.

Sammenlignet med udlandet er medicinpriserne også lave. En analyse fra det internationale analyseinstitut IMS Health i 2009 viser, at danskernes forbrug af receptpligtige lægemidler kostede under halvdelen af, hvad det ville have kostet at købe i 11 andre europæiske lande. Og tidligere analyser viser, at Danmark har Skandinaviens laveste generiske medicinpriser, hvor priserne er 70 procent højere i Sverige og 80 procent højere i Norge.

Niels Kristensen ser den nuværende danske apoteksmodel som den direkte årsag til de lave priser. Den danske model betyder, at priskonkurrencen foregår mellem lægemiddelleverandørerne, inden medicinen når frem til apotekerne. Det indebærer en stadig konkurrence mellem leverandørerne, som er med til at holde prisen nede. Og for at sikre forbrugerne lave priser, er der loft over apotekernes avance. Derudover skal apotekerne tilbyde borgernes det billigste produkt. Det betyder, at der ofte er penge at spare på kopiprodukter, som indeholder det samme som de dyrere originaler.

“Det er en afgørende fejl, når regeringen vil liberalisere apotekerne ud fra et økonomisk hensyn. Ikke bare fordi udviklingen viser, at borgerne kommer til at betale mere for medicinen, men fordi reguleringen af apotekerne handler om borgernes sikkerhed, ikke om økonomi. Reguleringen sikrer hurtig og lige adgang til billig medicin i hele landet, sørger for den nødvendige sundhedsfaglige rådgivning om medicinen og opretholder sikkerheden omkring udleveringen. Regeringen risikerer at liberalisere borgernes sundhed og sikkerhed, uden at opnå de fordele, som borgerne stilles i udsigt,” siger Niels Kristensen.

Også den generelle udvikling i forbrugerpriserne viser, at reguleringen af apotekerne har en positiv betydning. Konkurrencestyrelsen sammenligner priser i Danmark med 6 andre europæiske lande. Her var de generelle forbrugerpriser i 2009 9 procent højere i Danmark end et EU-gennemsnit. Omvendt så er priserne på medicin (efter samme opgørelse) i Danmark 14 procent lavere end EU-gennemsnittet.

“Tallene bekræfter det, vi allerede ved: at det danske prissystem med skarp konkurrence og apotekernes pligt til at tilbyde den billigste kopi giver danskerne meget billig medicin. Det synes vi ikke, der er grund til at ændre på,” siger Niels Kristensen.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *