Alexanderteknik i 25 år

Dansk Forening af Lærere i Alexanderteknik, DFLAT har 25-års jubilæum tirsdag d. 28 februar 2012.

Siden 60erne er der blevet undervist i alexanderteknik i Danmark, i 1987 blev Dansk Forening for Lærere i Alexanderteknik dannet, og nu kan foreningen fejre 25-årsjubilæum. Med DFLAT har alle, der opsøger en alexanderteknik-lærer, en instans, der værner om de standarder, som er internationalt godkendte. Når en lærer er medlem af DFLAT, er det garanteret at han/hun har taget en uddannelse med mindst 1600 lektioner inden for 3 år.

Mange mennesker, der er plaget af kroniske smerter eller træthed, har fundet ud af, at de kan få det bedre ved at tage undervisning i alexanderteknik.
Andre opsøger en alexanderteknik-lærer, fordi de ønsker at få en bedre holdning, fordi de har et arbejde, der indebærer ensformige bevægelser eller de samme stillinger i lang tid. – Måske fordi de skal præstere en særlig færdighed på arbejde eller i fritiden, eller ganske enkelt fordi de er nysgerrige efter at finde ud af, hvordan man kan gøre livet lettere for sig selv.

DOKUMENTATION AF ALEXANDERTEKNIKS BEHANDLENDE EFFEKT
Alexandertekniks behandlende effekt på nogle sygdomsrelaterede problemer bliver dokumenteret i metastudiet Evidence for the effectiveness of Alexander Technique lessons in medical and health-related conditions: a systematic review . Det er offentliggjort i The International Journey of Clinical Practice, dec 2011. 18 studier ud af 271 blev analyseret.

Konklusionen er at
A
Der eksisterer stærk evidens for effekten af alexanderteknik-lektioner i forhold til kroniske lænderygsmerter (Little et al. + Vickers et al.)

Studiet fra 2008 med 579 deltagere konkluderer, at man kan sige farvel til 18 ud af 21 smertedage om måneden, hvis man har taget 24 lektioner på 3 måneder. Dette gjaldt 1 år efter seneste lektion. Til sammenligning var der ingen ændring for personer i kontrolgruppen eller en gruppe, der modtog massage.

B
Der er moderat evidens i forhold til Parkinson-relaterede handicap (Stallibras et al.)

I studiet med Parkinsons syge (2002) deltog 91 personer, hvoraf en gruppe fik 24 lektioner i alexanderteknik i løbet af 12 uger, en en anden fik massage.
Resultatet viste, at gruppen, der modtog alexanderteknik-undervisning fik lettere ved at udføre hverdagsaktiviteter, hvilket stadig gjaldt 6 måneder efter seneste lektion. Personerne fik en bedre balance, holdning og gang og mindre stress i forhold til deres sygdom. Desuden blev deres indtag af medicin mere stabil.

C
Preliminær evidens peger på, at alexanderteknik lektioner kan forbedre
balancen hos ældre, (Dennis)
generel kronisk smerte (Fischer)
holdning generelt (Reddy et al.)
åndedrætsfunktion (Austin and Ausibel) og
stammen (Schulte and Walach)

FORSKNING I ALEXANDERTEKNIK OG PERFORMANCE, YDEEVNE OG SUNDHED
Siden 50erne er der lavet en del studier i alexandertekniks effekt på fysiske og mentale tilstande, som ikke er sygdomsrelaterede, men nærmere ligger i feltet mellem performance, ydeevne og velbefindende.

Eksempelvis viste et projekt med 39 deltagere i 1988, at alexanderteknik er lige så effektivt som medicin til at sænke stressniveauet (forhøjet blodtryk) før en koncert hos klassiske musikere.

Et studie med 28 deltagere fra 2011 viste, at alexandertekniklærere har bedre muskeltonus i de muskler i ryggen, som er med til at holde én oprejst, end en matchende kontrolgruppe, som ikke har modtaget undervisning. (Det såkaldte Twister-studie)

Et pilotstudie fra 2010 med 7 urologer viste, at læger, der opererer med minimal invasiv kirurgi , (kikkertoperation) og dermed skal præstere meget små og præcise bevægelser, ser ud til at klare operationerne mere præcist, samtidigt med at de er hurtigere om dem og mindre trætte bagefter.

—————————————————————————

GRATIS INFOAFTNER
Leder af Center for Alexanderteknik Carsten Møller holder jævnligt infoaftner på Sankt Knudsvej 50, baghuset, Frederiksberg

Næste gang er torsdag d. 1. marts kl. 19.30.
Tilmelding er påkrævet, tlf. 28 78 14 07
Flere oplysninger om arrangementet www.alexanderteknik.dk

Mere om Dansk Forening for Lærere i Alexanderteknik www.dflat.dk
Mere om The Society of Teachers of The Alexander Technique www.stat.org.uk

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *