Advarsel mod slankeprodukter med dinitrophenol

Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen advarer mod at indtage produkter med stoffet 2,4-dinitrophenol, også kaldet DNP. Det aktive stof dinitrophenol bliver brugt til slankeformål, og stoffet har givet anledning til alvorlige forgiftninger i udlandet og muligvis dødsfald.

Dinitrophenol påvirker metabolismen i kroppen, så forbrænding og energiproduktion ændres betydeligt. Det betyder, at energi bliver til varme i kroppen, i stedet for at blive omsat og lagret i cellerne. Kroppens temperatur øges, og man kan risikere at få en dødelig overophedning.

Dinitrophenol omsættes meget forskelligt fra person til person. Derfor er det svært at forudsige, hvordan man reagerer på midlet, og hvilken dosis der er passende for den enkelte person. Man kan risikere alvorlige forgiftninger ved bare små mængder af stoffet.

I 1930 erne fandtes et lægemiddel med dinitrophenol, og det blev netop fjernet fra markedet efter alvorlige bivirkninger. Der er ikke set bivirkninger i Danmark efter anvendelse af dinitrophenol, men der har på europæisk plan være alvorlige forgiftninger, som kan tilskrives stoffet.

Slankeprodukter med dette stof kan tilsyneladende købes via udenlandske web-shops, og det kan ikke udelukkes, at danske forbrugere derfor har købt produkter med dinitrophenol. Udenlandske myndigheder har herudover oplyst os, at der kan findes produkter indeholdende dinitrophenol, selvom det ikke direkte står på pakken.

Hvis du har taget et produkt med dinitrophenol eller et produkt, som du mistænker for at indeholde stoffet, opfordrer vi dig til:

at stoppe med at tage produktet
at kontakte din læge, hvis du oplever bivirkninger.
Vi anbefaler, at eventuelle rester af produkter med dinitrophenol afleveres til destruktion på apoteket.

Vi opfordrer generelt personer, der køber lægemidler og kosttilskud via internettet, til at være meget forsigtige med, hvilke hjemmesider der benyttes. Søg grundige oplysninger om et produkt, hvis det forhandles over internettet, men ikke sælges i almindelige butikker.

Kontakt

​Sundhedsstyrelsen: Lisbeth Hemmingsen e-mail: lih@dkma.dk eller telefon 44 88 97 46
Sundhedsstyrelsen: Steffen Bager e-mail: sb@dkma.dk eller telefon 44 88 93 16
Fødevarestyrelsen: Søren Langkilde e-mail: srbl@fvst.dk eller telefon 72 27 66 92.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *