Aclasta® (zoledronsyre) nu på markedet til behandling af Pagets sygdom

Aclasta medfører bedre, hurtigere og mere længerevarende effekt sammenlignet med risedronat til behandling af Paget’s sygdom.

Novartis Danmark lancerer idag Aclasta® (zoledronsyre 5 mg opløsning til infusion), en ny og langvarig behandling af patienter med Paget’s sygdom.

I en direkte sammenligning med det almindeligt anvendte perorale bisfosfonat risedronat, vistes efter 15 minutters infusion af Aclasta langt bedre effekt1 og hurtigere indsættende virkning1 med længere symptomfrihed efter blot en enkelt dosis1. Aclasta’s unikke, molekulære opbygning og intravenøse administration sikrer hurtig og vedvarende effekt1. Aclasta var i kliniske undersøgelser generelt sikkert at anvende1.

Bisfosfonater er veletablerede og i dag standard behandling af patienter med Paget’s sygdom. Peroralt bisfosfonat kræver imidlertid daglig administration i op til 6 måneder og patienterne bør undgå indtagelse af føde og drikkevarer i 30 minutter før indtagelse2.

"Zoledronsyre medfører betydelige fordele i forhold til perorale bisfosfonater i behandlingen af Paget’s sygdom", udtaler administrerende Direktør Hari Sven Krishnan, Novartis Danmark. "Dets bedre effekt, hurtigere virkning og længere symptomfrihed påvist i kliniske undersøgelser, vil ganske givet opleves i endnu højere grad i den virkelige verden, da dårlig compliance med perorale bisfosfonater er et velkendt problem."

I pivotale, kliniske studier viste 96% af patienterne efter en enkelt dosis Aclasta stadig terapeutisk respons efter 6 måneder, sammenlignet med 74% af patienterne, som tog 30 mg risedronate dagligt i 60 dage1. Efter mere end 12 måneder fortsatte langt hovedparten af de responderende Aclasta patienter i de pivotale undersøgelser med at bevare den terapeutiske respons1. Efter seks måneders behandling var serum alkalisk fosfatase (SAP) niveauet en vigtig markør for knogle– omsætningen normal hos 89% af de Aclasta behandlede patienter, sammenlignet med 58% af de risedronat behandlede1.

Paget’s sygdom, den næstmest almindelige metaboliske knoglesygdom efter osteoporose3, kan give alvorlige konsekvenser, hvis sygdommen ikke behandles tilstrækkeligt. Det er en kronisk knoglesygdom, som hos mange patienter medfører smerte, frakturer og deformiteter, som ganske væsentligt påvirker patienternes evne til at udføre dagligdags aktiviteter4. I Danmark har ca. 0.3% af befolkningen over 50 år Paget’s sygdom svarende til ca. 5000 patienter. Da Paget’s sygdom imidlertid kan være vanskelig at diagnosticere – ikke alle patienter oplever mærkbare symptomer4 – er kun en lille del af disse i behandling.

Novartis indsats indenfor metaboliske knoglesygdomme

Novartis er en pioner i behandlingen af metaboliske knoglesygdomme med udviklingen af en syntetisk form af calcitonin, Miacalcic i 1970’erne. Initialt var Miacalcic kun tilgængeligt som injektion, indtil Novartis introducerede en næse–spray i 1987. I fortsættelse af denne tradition har Novartis i dag en af den farmaceutiske industris stærkeste pipelines af innovative nye behandlinger af knoglesygdomme. Aclasta, et revolutionært intravenøst bisfosfonat, er i den sene udviklingsfase til behandling af osteoporose og andre metaboliske knoglesygdomme givet kun én gang årligt. Pipeline inkluderer en peroral formulering af calcitonin, SMC021, som reducerer knogle resorption med minimalt fald i markørerne for knogledannelse og potentiale til at beskytte mod nedbrydelse af brusk. Ligeledes i udvikling er AAE581, en cathepsin K–hæmmer først i sin klasse, som direkte og specifikt hæmmer det mest potente enzym involveret i knogle resorptionen, og som formentlig også har positiv virkning på knogledannelsen. Novartis er også en pioner i udviklingen af calcium og vitamin D supplementsprodukter. Novartis har over 75 års erfaring med forskellige calcium–baserede lægemidler under dets Calcium Sandoz brand og markedsfører vitamin D på håndkøbssiden.

Referencer
1. Aclasta produktresumé fra Lægemiddelstyrelsen, April 2005.
2. Medicinfortegnelse 2004/2005.
3. Ankrom MA. Shapiro JR. Paget’s disease of bone (osteitis deformans). J Am Geriatr Soc 1998;46:1025–33.
4. Hosking, D. et al. Paget’s disease of bone: diagnosis and management. BMJ 1996;312:491–494.
 

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *