Aarhus-hospital vinder højt specialiserede rygoperationer pr. 1. juni

Sundhedsstyrelsen har givet AROS Privathospital tilladelse til pr. 1. juni at udføre højt specialiserede operationer i nakke og lænderygsøjle. Det betyder øget tilstrømning af patienter fra det offentliges ventelister.

Den ny sundhedslov har givet Sundhedsstyrelsen hjemmel til at afgøre, hvilke offentlige og private hospitaler der fremover må varetage i alt 1.100 specialfunktioner fordelt på 36 lægelige specialer. Indtil for nylig har der været usikkerhed om den fremtidige struktur for højt specialiserede operationer i rygsøjlen. Afgørelsen har været udskudt i næsten et år, fortæller ryg- og neurokirurg Masoud Mojaza fra AROS Privathospital i Skejby.

Afgørelsen betyder, at AROS Privathospital pr. 1. juni har tilladelse til at udføre højt specialiserede behandlinger i halsrygsøjlen som en af blot tre private udbydere i Vestdanmark. Dermed forventer hospitalet nu betydelig vækst i antallet af henviste ventelistepatienter. Sundhedsloven foreskriver, at højt specialiserede operationer af ventelistepatienter, som de offentlige sygehuse ikke selv kan nå at behandle, kun må foretages af godkendte udbydere, forklarer Masoud Mojaza. Han oplyser, at AROS desuden er blevet godkendt til højt specialiserede operationer i lænderygsøjlen, hvilket også kun to andre jyske privathospitaler har opnået.

400 rygoperationer om året

Ole Momsen, der er direktør for AROS Privathospital, glæder sig over de eftertragtede tilladelser til højt specialiserede behandlinger, der kun er givet til de største offentlige sygehuse og enkelte privathospitaler. Vore ekspertkræfter og AROS store erfaring på rygområdet har givetvis været udslagsgivende. Masoud Mojaza kan trække på langvarig operationserfaring og dokumentere særdeles gode resultater.

Faktisk udfører Mojaza egenhændigt over 400 rygoperationer årligt. Det er flere, end der foretages på hvert universitetshospital i Århus og Odense, siger ryg- og neurokirurgen, som er blandt landets mest erfarne. Bag sig har han omkring 1.100 operationer i nakkerygsøjlen og over 750 operationer i lænderyggen.

Udmøntes fra 1. juni

De behandlinger i rygsøjlen, der anses for højt specialiserede, omfatter bl.a. operationer for diskusprolaps, nerverods- og rygmarvsforsnævringer samt stivgørende rygoperationer. Reglerne for det udvidede frie sygehusvalg med behandlingsgaranti foreskriver, at ventelistepatienter har ret til gratis behandling på privathospitaler i tilfælde, hvor ventetiden på de offentlige sygehuse er længere end fire uger.

Ventelisterne på rygoperationer overstiger i rigtig mange tilfælde en måned, og det bliver umiddelbart svært for de offentlige sygehuse at imødekomme behandlingsbehovet ved egen hjælp. Derfor bliver der formentlig behov for viderehenvisning af ganske mange patienter, og det har vi kapaciteten til at honorere, vurderer Masoud Mojaza.

Ifølge kirurgen vil blåstemplingen resultere i en stor tilgang af nye patienter. Regionernes udbudsaftaler med andre udbydere løb til og med maj. De kan ikke fornys, og fra den 1. juni er det lovpligtigt kun at sende ventelistepatienter med behov for højt specialiserede operationer til de godkendte privathospitaler.

###

Fakta

AROS Privathospital A/S består af 15 højt specialiserede klinikker. Ud over almen kirurgi arbejdes der med plastik-, bryst-, kar-, struma- samt ryg- og hoftekirurgi. Specialerne tæller desuden anæstesi, kardiologi, urologi, øjen- og hudsygdomme, allergiudredning samt rådgivning af kræftpatienter.

AROS Rygkirurgisk Center tilbyder grundig, højt kvalificeret speciallægeundersøgelse og operation for en lang række neurokirurgiske lidelser, herunder især ryglidelser som diskusprolaps og rygmarvsforsnævring. Der modtages også patienter til second opinion. Alle operationer følges op med fysioterapeutisk genoptræning. Centret tilbyder konsultation inden for en uge og behandling inden for to uger.

###

Billedmateriale:

Billede 1: AROS Privathospital i Skejby må nu udføre højt specialiserede behandlinger i nakke og lænderygsøjle som en af landets eneste private udbydere.

Billede 2: Hospitalet forventer at få henvist rygpatienter fra de offentlige ventelister i betydeligt omfang.

Billede 3: Der forventes ikke kun henvisning fra Region Midtjylland, men også fra de øvrige regioner.

Billede 4: Privathospitalet vurderer, at dets erfaring og resultater på rygområdet har været udslagsgivende for blåstemplingen.

Billederne kan hentes i højopløselige versioner fra http://www.epicent.dk/aph.html.

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *