1.2 mio kr til kræftforskning i Århus

Nyt forskningsprojekt skal undersøge kræftrisikoen hos forældre og søskende til børn med medfødte misdannelser. Professor Jørn Olsen fra Afdeling for Epidemiologi ved Aarhus Universitet leder projektet, som støttes med 1.2 mio. kr fra Kræftens Bekæmpelse.

Det har længe været kendt, at mennesker med visse medfødte misdannelser som fx Downs Syndrom har større risiko for at udvikle bestemte typer kræft. Både miljømæssige risikofaktorer (f.eks. hormonforstyrrende stoffer) og genetisk følsomhed, kan påvirke både forældre og børn. Og der er stadig flere tegn på, at kræft og medfødte misdannelser deler genetiske årsager, især for gener, der er nødvendige for den normale udvikling af fosteret.

Men sammenhængen mellem medfødte misdannelser og risikoen for kræft blandt forældre eller slægtninge er ikke ordentligt undersøgt, og det er denne kobling som Jørn Olsen vil undersøge. Undersøgelsen, der er den største af sin art herhjemme, vil benytte statistiske data fra blandt andet cpr- og fødselsregistrene til at efterprøve om der en sammenhæng mellem risikoen for at få kræft, og forekomst af medfødte misdannelser i familien.

En større viden om fælles årsager til forskellige sygdomme kan føre til nye metoder til at forebygge og behandle sygdomme.

Projektet udføres ved Afdeling for Epidemiologi ved Aarhus Universitet og den fulde titel er : Medfødte Misdannelser og Kræft .

De 1.2 mio. kr er givet fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige udvalg, der i maj har uddelt 74 mio. kr. til 56 kræftforskningssamarbejder.

Kontaktinformation :
Professor Jørn Olsen, Aarhus Universitet (pt. UCLA, USA), 310 825 3516
Informationsmedarbejder Mette Weber, Kræftens Bekæmpelse, 3525 7235

Læs mere her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *